TO PRIČAKUJE ERDOGAN, DA STORI EU ZA REŠITEV MIGRANTSKE KRIZE: "Tepejo, potapljajo in celo streljajo"

Svet

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da mora Evropska unija podpreti turške pobude za rešitev konflikta v Siriji, če želi rešiti migrantsko krizo.

"Če želijo evropske države rešiti problem, morajo podpreti turške politične in humanitarne rešitve v Siriji," je dejal v govoru v Ankari, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Migrantska kriza se je v zadnjih dneh znova zaostrila, potem ko je Erdogan v petek odprl meje svoje države, ki gosti skoraj štiri milijone beguncev, večinoma sirskih. Na turški strani meje z Grčijo se je od takrat nabralo več tisoč migrantov in beguncev, ki želijo vstopiti v EU.

Erdogan je ob tem evropske države danes obtožil, da teptajo človekove pravice beguncev, ko zapirajo svoje meje in "tepejo, potapljajo njihove ladje in celo streljajo" nanje, ko skušajo priti v Evropo.

Grčijo je obtožil, da se je v prizadevanjih, da bi migrantom preprečila vstop v državo, zatekla k vsem sredstvom - od utapljanja do streljanja s pravimi naboji. Grke je pozval, naj ne pozabijo, da bodo tudi oni morda nekega dne potrebovali sočutje. Atene so sicer zanikale današnja turška poročila, da naj bi na meji ubili migranta.

Erdogan se je za odprtje meje Turčije za migrante in begunce odločil, potem ko so sirske vladne sile ob podpori Moskve v sirski provinci Idlib v okviru operacije za zavzetje province iz rok upornikov ubile 30 turških vojakov. Doslej so jih ubile že skupno 50, od tega dva danes.

Turčija se boji novega množičnega begunskega vala iz Idliba, če bi padel v roke sirskih režimskih sil. Zato je konec minulega tedna v tej provinci na severozahodu Sirije sprožila operacijo proti silam sirskega režima predsednika Bašarja al Asada, ki uživa podporo Rusije.

V četrtek se bo Erdogan v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Danes je izrazil upanje, da bo na pogovorih uspel doseči čimprejšnjo prekinitev ognja v Idlibu. Želi si, da bi ta vodila do trajne prekinitve ognja in vzpostavitve varnega območja, poroča AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  04 .03. 2020 ob  18: 25
... eu naj zapre mejo s turčijo in bo problem z begunci rešen ...
... istočasno pa reševati težavo v "žariščih" od koder prihajajo "begunci, migranti ..."