"TO NE BO ZADNJA PANDEMIJA": Soustvarjalka cepiva AstraZeneca svari, da bo naslednja lahko še hujša

Svet

Naslednja pandemija bi lahko bila še hujša od te, ki jo preživljamo sedaj, opozarja britanska znanstvenica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri razvijanju cepiva AstraZeneca. Pozvala je tudi k povečanju investicij v raziskave, da bi bili na to možnost bolje pripravljeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To ne bo zadnji primer, ko pandemija ogroža naša življenja in preživetje. Naslednji izbruh virusa bi lahko bil še hujši, lahko bi bil bolj nalezljiv, bolj smrtonosen, ali celo oboje," je Sarah Gilbert po poročanju AFP opozorila v nagovoru, ki ga bo BBC predvajal danes zvečer.

Ta nagovor bo del televizijskega programa, ki je posvečen pokojnemu novinarju BBC Richardu Dimblebyju, v okviru katerega se vsako leto predvaja predavanje vplivne osebnosti iz sveta znanosti, umetnosti, politike ali gospodarstva.

Letos bo to predavanje vodilne raziskovalke na področju cepljenja in profesorice na univerzi v Oxfordu, Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri nastanku cepiva proti covidu-19 britanskega podjetja AstraZeneca.

Gilbertova je po poročanju AFP pozvala, da zaradi pomanjkanja sredstev ne smemo izgubiti znanstvenega napredka, doseženega v boju proti koronavirusu.

"Ne smemo dopustiti, da bi po vsem, kar smo doživeli, ugotovili, da zaradi velikih gospodarskih izgub še vedno nimamo dovolj sredstev za ustrezno pripravljenost na naslednjo pandemijo," je dejala.

Gilbertova je spregovorila tudi o novi različici virusa z imenom omikron, zaradi katere so v Združenem kraljestvu nedavno okrepili kampanjo za promocijo cepljenja in ponovno uvedli obvezno nošenje mask na prevoznih sredstvih in v trgovinah.

Pojasnila je še, da so "protitelesa, ki jih v telo vnesemo s cepivi ali okužbo z drugimi različicami, lahko manj učinkovita pri preprečevanju okužbe z virusno različico omikron".

"Dokler ne izvemo več, moramo biti previdni in sprejeti ukrepe za upočasnitev širjenja te nove različice," je dodala.

Britanska vlada je prejšnji konec tedna napovedala, da bodo morali vsi, ki potujejo v Združeno kraljestvo, pred odhodom pokazati negativen test na covid-19, da bi omejili širjenje virusa. V dveh dneh po prihodu bodo prav tako morali opraviti PCR test in se izolirati, dokler ne dobijo rezultatov.

Združeno kraljestvo je med evropskimi državami z največjim številom smrti, saj je od začetka pandemije covida-19 umrlo več kot 145.500 ljudi. V nedeljo so sporočili, da imajo trenutno v državi 246 primerov, pozitivnih na virusno različico omikron, dan prej pa jih je bilo 160.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  07 .12. 2021 ob  00: 23
-1
Gledal sem nek dokumentar v zda so se hoteli resit komarjev in na veliko spricali z strupom,eno leto je blo ok potem tisti ki so preziveli so se namnozili in so bli odporni proti strupu,prav tako antibiotik ima svoje omejitve.
Virus mutira konstantno in se prilagaja,ljudje smo tezko brez stikov in druzbe
Ištrijan |  06 .12. 2021 ob  16: 10
Ja sej, zdaj so odkrili tržno nišo, ki nosi zlata jajca! Zakaj bi se ji odrekli......ovc ne bo zmanjkalo.....