TO JE ZGODBA VODJE PORTOROŠKE PERGOLE: Prvi mu je nudil pomoč, ali si zasluži tudi on medaljo? (FOTO)

Kronika

Včeraj smo poročali o tem, da so na koprski policijski upravi za policiste, ki so minuli vikend prispeli na kraj krvavega dogodka, ko je na portoroški plaži zaradi vbodnih ran obležal mladenič, predlagali podelitev medalje za požrtvovalno dejanje. Pod člankom so se zvrstili komentarji, da je bil prvi pri poškodovanem pravzaprav vodja portoroškega lokala Pergola, R. Ademi, ki je fantu tudi nudil prvo pomoč in tako najverjetneje preprečil njegovo izkrvavitev. Na uredništvu smo se v zgodbo poglobili, našli omenjenega moškega in z njiim spregovorili o dogajanju, ki se je odvilo v noči s sobote na nedeljo. "Ni bilo lepo za videti," se spominja sogovornik.

Kovček s prvo pomočjo priča, da je bil prvi na kraju ravno gospod Ademi.

Kot nam je pojasnil vodja lokala Pergola nasproti portoroške plaže, je v noči iz sobote na nedeljo stal pred lokalom in preverjal, ali vanj ne vstopajo mladoletne osebe. Nato pa je sledil šok. V bližino je pritekel mladenič, ki je vpil: "Pomagajte, prijatelja so zabodli."

Ademi je stekel v lokal po prvo pomoč in se podal za kričečim fantom. Na plaži je naletel na gručo mladine, sredi njih pa v mlaki krvi zagledal negibnega mladeniča. "Fantom sem naročil, naj poklilčejo rešilca, sam pa sem poškodovanemu skušal pomagati," opisuje dogajanje. Po telefonu je nato dobil navodila reševalcev, ki so mu opisali, v kateri položaj naj da ranjenca in kako naj mu oskrbi rano. "Roko sem mu držal gor, ga povil najprej z enim, nato z drugim in tretjim povojem," pripoveduje sogovornik, ki dodaja, da je do njegovega prihoda mladenič izgubil že veliko krvi, vse skupaj pa "ni bilo lepo za videti".

Kot je opisal pripovedovalec, so bili očitno ostali fantje v nekakšnem šoku, nihče si prijatelja ni upal dotikati. Sam ga je nato v položaju, ki so mu ga opisali reševalci, držal do prihoda njihovega prihoda. Povedal je še, da je prva na kraj prispela policija, nato reševalci, na vse pa so gotovo čakali 30, 35 minut.

Spomnimo, da je v noči s sobote na nedeljo nekaj pred 3. uro na plaži prišlo do množičnega pretepa, v katerm je hude telesne poškodbe utrpel 19-letni Izolan. Z nožem naj bi ga ranil mladenič iz Portoroža. Kot so sporočili s koprske policijske uprave, so kriminalisti mladoletnemu osumljencu, zoper katerega bo podana kazenska ovadba, odvzeli prostost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  15 .07. 2022 ob  14: 29
Reševalno vozilo je večkrat parkirano na avtobusni postaji na Belem križu, reševalci pa v bližnji gostilni. Ko dobijo poziv iz centra, rečejo da so na intervenciji... Kot da se ne bi zavedali zadolžitev... Raje lažejo in en drugemu krijejo hrbet... Pa ne govorim, da so vse takšni.
Boršteran |  14 .07. 2022 ob  22: 36
VALDA!! OBVEZNO!
 |  14 .07. 2022 ob  15: 55
29
Seveda hvala gospodu ki je res prvi priskočil na pomoč. Verjetno nebi bil živ če nebi takoj ukrepal. Zgleda , da na Obali primankuje rešilcev ker večkrat preberem da so gasilci ali policija tisti ki prvi prispejo na kraj dogodka in nudijo prvo pomoč, . komaj zatem reševalci(vsaj na Obali). Mislim da je ura da ministrstvo ali zdravstvo na hitro razmislijo da je nujno potrebno dodati zdravstveni kader, ker časi so se kar precej spremenili. Hvala očividcem in gospodu ki je pritekel takoj na pomoč in ga povil da je fant preživel. Si ne predstavljam kaj bi bilo
z mladeničem če bi bil sam, ali če prijatelji bi ostali tam brez poklicati pomoč. Vsakemu po malo je za se zahvaliti, fantu ki je tekel po pomoč, gospodu ki ga je reševal in potem tudi policajem in reševalcem. Največ prvim dvem za takojšno pomoč ker če ne, po opisu mislim da nebi preživel. Mislim da mu je kirurg šival arterijo ali eno od glavnih žil. Dobro bi bilo razmisliti da bi v srednjih šolah obvezno uvedli tečaj prve pomoči. Pravi tečaj! Kot se spodobi, katerega bi morali vsi v službah, na faksu itd. obnavljati vsake tri leta. Če ljudje obvladamo prvo pomoč, bomo tudi znali pomagati, že je šok videti tak prizor in še če ne obvladaš kako pomagati je to seveda lahko usodno. Kljub vsemu upam da nekdo od visokih dobro razmisli da prva pomoč je nujna vsaj od srednje šole dalje, in mora postati obvezno znanje vsakega. Sploh zdaj, ko ni na razpolago dovolj zdravnikov in tehnikov.Apeliram tudi na vso mladino, da ko se že morajo zmlatiti ali "obračunati", in zadeva degenerira do stanja da se nekoga rani, naj vsaj storilec pokliče nujno rešilca, ne da zbeži ,tako da ga ne bo imel celo življenje na vesti, in kazni so tudi strožje.