TO JE VSEKAKOR NAJSLABŠA PIJAČA ZA BARVO ZOB: Hujša je celo od kave!

Trendi

Tanini, naravni izvlečki rastlin, so naraven obrambni mehanizem, ki varuje rastline pred različnimi naravnimi sovražniki, kot so na primer virusi, bakterije, glive in rastlinojede živali. Gre za spojine v vinu, kavi, čokoladi, čaju in številnih sadežih. Slaba lastnost taninov je, da vplivajo na razbarvanje zob. V manjšem odstotku se nahajajo v vinu, toda pijača, ki vsebuje največ taninov, je zelo verjetno odgovorna za vaš nasmeh, ki ne "sije". Čaj zaradi visoke koncentracije taninov bolj obarva zobe kot kava. Tistim, ki imajo radi zeleni čaj, ni treba preveč skrbeti.

Črni in oolong čaji, ki so bratranci črnih in zelenih čajev, imajo veliko višje koncentracije taninov, ki sčasoma potemnijo vaše zobe. Količina taninov v kateri koli vrsti čaja se razlikuje glede na proizvajalca, vendar lahko rečemo, da imajo črni in oolong čaji največjo količino, medtem ko zeleni čaj vsebuje veliko manjšo količino taninov.

Zeliščni čaji so na splošno dobri za zobe. Čaji brez tanina vključujejo večino tistih brez kofeina ali tistih iz rastlin, kot so ingver, šipek, kamilica, jasmin in hibiskus.

Težavo z obarvanjem zob zaradi taninov lahko rešite oziroma omilite, če čaju dodate nekaj kapljic mleka. Študija, ki je bila objavljena v International Journal of Dental Hygiene, je pokazala, da na ta način lahko preprečite obarvanje zob. Mleko namreč vsebuje beljakovino kazein, ki nase veže tanin in tako preprečuje, da bi na zobeh puščal temne lise. Deluje celo bolj uspešno kot zobna pasta, so ugotovili strokovnjaki.

Po zaužitju čaja s taninom lahko tudi spijete nekaj vode, si umijete zobe ali pijete čaj s slamico, kar bo zmanjšalo stik tekočine z zobmi in posledično obarvanje zob.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija