TO JE PRVA EVROPSKA DRŽAVA Z VEČ KOT MILIJON OKUŽBAMI: 16.973 v enem dnevu, sledijo novi ukrepi

Svet

Španija je postala prva država članica EU z več kot milijonom potrjenimi okužbami z novim koronavirusom. V državi na Iberskem polotoku so namreč v zadnjem dnevu potrdili še 16.973 novih okužb, skupaj pa 1.005.295, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koronavirusna bolezen 19 je doslej v Španiji terjala 34.366 življenj, od tega 156 v zadnjem dnevu.

Španija je postala šesta država na svetu, ki je presegla za črni mejnik za ZDA, Indijo, Brazilijo, Rusijo in Argentino.

Novi val pandemije je sicer zaenkrar terjal manj smrtnih žrtev v primerjavi s prvim v marcu in aprilu, ko so dnevno poročali tudi o 800 mrtvih.

Zdravstveni delavci kljub temu svarijo pred preobremenjenostjo zdravstvenega sistema. Minister za zdravje Salvador Illa je tako v torek dejal, da vlada razmišlja o novih ukrepih, med drugim o prepovedi gibanja ponoči.

V četrtek bo v Španiji potekalo srečanje ministrstva s predstavniki španskih regij, ki sicer same nadzorujejo zdravstveni sistem. Spori med vlado in regijami ter strankami glede ukrepov so po oceni strokovnjakov otežili odziv na pandemijo, še piše AFP.

Kljub sporom so v Španiji uvedli več ukrepov, med drugim so v Madridu in okolici omejili gibanje, v Kataloniji pa so zaprli bare in restavracije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija