TO JE PRVA EVROPSKA DRŽAVA, KI JE UVEDLA KARANTENO ZARADI OPIČJIH KOZ: Kakšna so pravila za stike?

Svet

Belgija je kot prva država na svetu uvedla obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami. V državi so sicer doslej potrdili štiri primere te bolezni.

Belgijske oblasti so odločitev sprejele že v petek. V skladu z njo je karantena obvezna za tiste, pri katerih potrdijo okužbo, medtem ko za njihove stike samoizolacija ni nujna, jih pa pristojni pozivajo, naj bodo posebej pazljivi, še posebej pri stiku z ranljivimi ljudmi.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali z materiali, ki so se dotikali kože okuženega, pa tudi z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Ker se virus med ljudmi ne širi zlahka, zato naj bi bilo tveganje za širšo javnost majhno.

Trenutne informacije kažejo, da so primeri v glavnem, ne pa izključno, prepoznani pri moških, ki imajo homoseksualne spolne odnose.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo z virusom opičjih koz, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Smrtnost pri opičjih kozah je manj kot štiriodstotna, nižja kot pri noricah. V zadnjem valu okužb doslej ni bil zaznan noben primer smrti, povezan s to boleznijo. Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, namreč povzroča blažjo obliko bolezni.

A strokovnjake kljub temu skrbi atipično širjenje bolezni, ki je sicer omejena na Afriko. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zato že pozvala h krepitvi ozaveščanja, intenzivnega prepoznavanja primerov bolezni in izolaciji obolelih ob ustrezni zdravstveni obravnavi. Prav tako poziva k sledenju stikom za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  23 .05. 2022 ob  14: 09
Se en nateg farmamafije in kriminalcev WHO. Vse slike na netu od teh opicjih koz so stare ene ze od 2010. Ne nasedajte. Drzave podpisujejo sporazum z WHO in predajajo suverenost tej kriminalni organizaciji, ki bi v primeru pLandemije (seveda zlagane in zrezirane) imela pooblastila izven zakonov teh drzav. Izdajalci!
vseved |  23 .05. 2022 ob  11: 53
-1
Evo, ritopikci !