TO JE EKLATANTEN PRIMER NAJNIŽJEGA POLITIKANSTVA: Otroci zaradi potez nekaterih Škofjotov ostali brez prenovljene in tudi nove šole

Koper

Potem ko smo v prvi polovici meseca poročali o pomiritvi strasti na Škofijah in doseženem dogovoru med CI ŠPET in Mestno občino Koper glede tamkajšnje osnovne šole, so nekateri krajani Škofij, združeni v civilni inicitivi, očitno klonili političnim pritiskom in odstopili od dogovora, s tem pa otroke prikrajšali tako za prenovljeno kot za novo šolo.

11. aprila so predstavniki Mestne občine Koper (MOK) in Civilne iniciative (CI) ŠPET - Krajani za napredno KS Škofije sedli za skupno mizo in dosegli dogovor glede Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije. Z doseženim kompromisom sta bili zadovoljni obe strani. "Razčistili smo vse nejasnosti in dezinformacije, ki so se v javnosti pojavljale glede obnove osnovne šole na Škofijah," je po sestanku povedal župan MOK Boris Popovič. "S konstruktivnim dialogom pri iskanju rešitve smo sklenili /.../, da bo saniran objekt nudil našim otrokom odlične pogoje za šolanje. /.../ Odprta je tudi pot k dogovarjanju o izgradnji nove šole," so v civilni iniciativi zapisali na svoji Facebook strani.

Roko na srce, župan je precej popustil zahtevam krajanov Škofij. Med drugim so se v začetku meseca dogovorili, da bosta vsaj dva predstavnika civilne iniciative aktivno sodelovala pri obnovi šole, da bo občina nemudoma preverila, ali bi bilo potrebno zagotoviti dodatne šolske prostore, da bo poskrbela za ureditev okolice šole, odprto pa so pustili tudi možnost gradnje nove šole, v kolikor bi se ta izkazala za bolj smiselno. Popovič je Škofjotom obljubil tudi, da bo občina zgornji dve parceli nad šolo začasno umaknila iz prodaje ter da bodo skupaj poiskali primernejše prostore za ambulanto. Kje se je torej zapletlo?

Politično motivirano metanje polen pod noge?

Z doseženim dogovorom med ŠPET in MOK niso bili zadovoljni nekateri krajani Škofij. "Moj podpis k aktivnostim CI je bil zgolj in samo za izgradnjo nove šole, ne pa za pristanek sodelovanja v županovem predvolilnem političnem taktiziranju," je zapisal Popovičev vneti nasprotnik in predsednik KS Škofije Edmond Gašpar. Za izgradnjo nove šole in nič drugega je tudi Barbara Verdnik, ki je zapisala: "V proračunu jasno piše, da bo za sanacijo namenjenih zgolj 950.000 evrov. Kaj lahko s tem denarjem delajo čudeže in naše otroke za dolga leta prikrajšajo za to, kar jim pripada? Ne!" Vendar pravo vprašanje je, kdo bo sedaj, ko je dogovor med ŠPET in MOK propadel, zares prikrajšal otroke, ki ne bodo dobili ne obnovljene ne nove šole?

Edmond Gašpar

20. aprila je CI ŠPET tako stopila korak nazaj in sporočila, da ne bo sodelovala pri nadzoru energetske sanacije osnovne šole. Zamisel, ki se jim je pred slabimi desetimi dnevi zdela dobra, je postala zdaj nesprejemljiva: "CI ŠPET stoji za sklepom z zadnjega zbora krajanov, s katerim zahteva izgradnjo nove OŠ na Škofijah in ne zgolj t. i. energetske sanacije stare. Prizadevanja za novo šolo bodo tudi v prihodnosti naše glavno vodilo delovanja."

Je ŠPET od dogovora z MOK odstopil zaradi političnih pritiskov? To so neposredno potrdili v sami CI v enem izmed odgovorov na komentar pod objavo na Facebook strani iniciative: "Žalostno dejstvo je, da se prebivalci KS Škofije ob tako pomembnih pridobitvah ne moremo poenotiti. Otroci ne poznajo političnih manipulacij, v šolo bodo hodili tisti od ta levih in od ta desnih staršev, če si dovolimo takšno ponazoritev. /.../ Namesto, da bi skozi vse kanale lobirali za tako pomembno pridobitev, je bolj pomembno to, kdo je na čigavi strani, kdo komu stoji za hrbtom itd."

Zbor krajanov Škofij

Že spet ta ŠPET!

Na enostranski odstop CI ŠPET od sodelovanja z MOK pri celoviti prenovi OŠ na Škofijah se je odzval tudi župan Boris Popovič: "ŠPET je okrajšava za špetir, mi pa se tega ne gremo." Župan je izrazil razočaranje nad enostranskim odstopom s strani ŠPET, saj od sklenjenega dogovora ni prišlo do nobenih sprememb. "Na sestanku sem jim predstavil tri možne opcije. Prva je bila popolna obnova obstoječe šole, ki bi se zgodila nemudoma, kar pomeni, da bi bili otroci v popolnoma prenovljeni šoli že 1. septembra letos. Druga bi bila rušenje obstoječega objekta in postavitev novega na isti lokaciji, za kar bi potrebovali preselitev šolarjev na neke druge lokacije, za najmanj dve do tri leta. In tretja, izgradnja nove šole na drugi lokaciji, to je na zemljišču nad novim igriščem, ki se nahaja nad obstoječo šolo. V tem primeru bi bili otroci ravno tako še vsaj dve do tri leta v neobnovljenem obstoječem objektu, o katerem ima ta ista CI skrajno kritično in negativno mnenje in ga označuje za popolnoma neustreznega, gnilega, nevarnega, škodljivega, sramotnega, skratka popolnoma neprimernega za kakršno koli uporabo, kaj šele za osnovno šolo," je pojasnil Popovič. Skupno so se nato odločili, da bi bila v prvi fazi najbolj smotrna prav prva varianta, to je popolna obnova OŠ Škofije zdaj in takoj.

Dogovorili so se tudi za prisotnost dveh predstavnikov CI in enega dodatnega predstavnika občine oziroma župana pri nadzoru prenove, ki bi bdeli nad ustreznostjo materialov, kvalitete dela in ugotovili, kaj vse bi bilo še potrebno popraviti oz. zamenjati. "Pripravljeni smo bili nemudoma urediti prav vse podrobnosti in pomanjkljivosti, ki bi se med samo prenovo pokazale. Prepričan sem, da bi bila obnovljena šola v izredno dobrem stanju in bi lahko še zelo dolgo, odlično služila svojemu namenu," je povedal župan.

Boris Popovič 

"Zaradi odnosa CI ŠPET do MOK in župana, ki si je osebno vzel čas za uskladitev mnenj, stališč, predlogov in želja z njimi ter dogovore vzel z vso resnostjo in odgovornostjo, saj je občina nemudoma pričela pripravljati popise in razpis za nabavo popolnoma nove opreme za celotno šolo na Škofijah, ocenjujemo, da je CI ŠPET žal padla ali celo nastala pod vplivom političnih ambicij nekaterih posameznikov, ki jim je očitno cilj izkoristiti volilno leto za neke svoje privatne interese, ki s šolo, kaj šele s šolarji, nimajo prav nobene povezave," so prepričani na koprski občini.

Kdo ima prav, bodo pokazale lokalne volitve

Na MOK so se zato odločili, da pravilnost svoje odločitve, tj. energetske sanacije šole, preverijo na novembrskih lokalnih volitvah. "V volilnem programu bom jasno zapisal takojšnjo popolno prenovo in dograditev novih prostorov obstoječe osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah. Ker sem vedno deloval v dobrobit občank in občanov celotne koprske občine, s tem pa tudi Škofjotk in Škofjotov, še posebej pa naših otrok, sem prepričan, da bodo starši in tisti, ki bodo to šolo resnično uporabljali, naš trud znali ceniti in se na volitvah odločali v dobrobit otrok, ne pa politikantov," je poudaril župan Popovič.

Na koprski občini bodo med poletnimi šolskimi počitnicami kljub vsemu uredili notranjost šole, da bo otrokom čim bolj prijazna in da bodo lahko, kot so zapisali, "lažje dočakali streznitev starejših". "Zunanjosti se ne bomo dotikali, da nam ne bodo razgrete glave lokalnih kvazi politikov očitale, da si na Škofijah na plečih otrok nabiramo politične točke," so še dodali.

Za konec so s koprske občine sporočili še nauk zgodbe, ki je, "da se niti tako pomembnih investicij, kot so investicije v naše otroke, zaradi brezkompromisnosti nekaterih posameznikov z bolnimi ambicijami ne smemo lotiti v volilnem letu. Zato bomo tokratno 'napako' odpravili in se urejanja šole na Škofijah lotili nemudoma po volitvah. Prepričani smo, da takrat o vseh teh dušebrižnikih ne bo ne duha ne sluha."

Deli novico:

VLASTA VEŽNAVER |  03 .05. 2018 ob  20: 50
-3
Pozdravljeni
Obveščena sem bila da naj bi jaz podpisala peticijo za novo šolo a jaz tega nisem imela namen sem pa res nekaj pidpisala, ko sem bila na zboru krajanov ki ga je sklical predsednik ampak jaz sem mislila ,da se podpisuje prisotnost res mi je pa bilo čudno da zakaj to...očal nisem imela in sem spregledala da pise zgoraj, da je to peticija za šolo...
Zato prosim ,da moj podpis izbrišete ,ker jaz te peticije nebi nikoli podpisala.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav
Vlasta Vežnaver
Alan | 27.4.2018 ob 23:09  |  30 .04. 2018 ob  10: 36
značilna komunikacija ljudi brez možganov, oz. brez "ljudi", ker takim tega ne moreš pripisat besede "ljudje". Ljudje so nekaj , kar ti ne boš nikoli.
@Težki politiki |  30 .04. 2018 ob  10: 34
Alan Radin je podmladek mame in očeta in srazmišlja s svojo glavo tako kot je treba in tako kot večina normalnih ljudi. Ne rabi bit ovca in bit voden od nikogar. Veš, tak način življenja je svobodno, na tvojo žalost pa še tega verjetno nisi izkusil ali izkusila. Je lepo, veš... Probaj...
@žiga žaga |  30 .04. 2018 ob  10: 31
ti pa veš pod katero komando je kdo. To je seveda najlažje rečt in bit pameten. Ko je vsak lahko bolj papeški od papeža, je pač tako. Ti kar upaj, da je ŠPET pod kontrolo kot navajaš, samo da ne boš presenečen, ko boš na koncu ugotovil, da temu niti približno ni tako in ko bo končno vsem jasno, da ŠPET ni politika, kot bi si ti in verjetno tudi župan želel, oziroma sedaj napada/te s takim prepričevanjem ljudi. Drugače pa itak niste sposobni funkcionirati. Resnica je za vas več kot znanstvena fantastika...
Eklatantno |  28 .04. 2018 ob  22: 20
Župan si eklatantno premisluje. Na volitvah je zbiral glasove z novo šolo, potem pa ni bilo od tega nič in noben se ni upal vprašat zakaj.
Tezki politiki |  27 .04. 2018 ob  23: 17
-6
Alan radin je podmladek edmonda
Alan |  27 .04. 2018 ob  23: 09
-8
Radin, grobar skofij!
Karlo |  27 .04. 2018 ob  21: 08
Spoštovani občani,
Najbrž se je gospod župan odmaknil od vseh večnih obljub in dejanj,ker se spet boji na bolniško!!
Kmalu nova sojenja- pa bo zginil!
Nastopile jesenske volitve-ops fantastično bo hitro tekom noči ozdravel!!??
Misija- vse je pri njemu mogoče ali pa le zaenkrat!!!
@ @Burja | danes ob 19:05  |  27 .04. 2018 ob  20: 15
ploskali bomo šele takrat ko bo stanovanja zrihtal tudi za občanke in občane MOK (predvsem pa za davkoplačevalce v občinsko blagajno).
@Burja |  27 .04. 2018 ob  19: 05
-2
Beguncem je občinsko stanovanje zrihtal župan. A niste to hoteli? Tudi župan je jasno povedal, da bo za eno družino skrbel on. Morali bi ploskati, zakaj nergate?
naši beboti |  27 .04. 2018 ob  18: 54
po vašem strokovnem mnenju mora vsaka krajevna skupnost slediti županu.
že po osnovnih pogojih to ni možno, ker so velike razlike po celi občini.
škofjotom je jasno dal znat, da zahteva novo vodstvo.

in če živimo v demokraciji, imamo različna mnenja pri istih problemih.
zame je stolp nepotreben in če je vam ta nujen, prispevajte iz svojga žepa.

Burja |  27 .04. 2018 ob  18: 08
-4
Lepo, uspelo vam je, nič obnove, nič amnulante. Ptihajajo pa konec meseca družina beguncev na Škofije. Upam, da bosta Barbara in Edi, pa tudi ostali tu, da jim bodo pomagali, lahko tudi finančno. Dajmo od besed k dejanjem, banda .
1