TO JE BILO PA HITRO: Avstrija spet ostala brez kanclerja

Svet

Po umiku bivšega avstrijskega kanclerja in prvaka ljudske stranke Sebastiana Kurza iz politike je njegov naslednik na kanclerskem položaju Alexander Schallenberg danes popoldan sporočil, da se umika z vodstva avstrijske vlade. Po poročanju avstrijskih medijev je velika verjetnost, da bo vodenje avstrijske vlade že v petek prevzel Karl Nehammer.

Alexander Schallenberg, foto: STA

Nehammer, ki tako kot oba dosedanja avstrijska kanclerja prihaja iz ljudske stranke (ÖVP), je bil doslej notranji minister. Zdaj naj bi postal novi vodja stranke in s tem tudi kancler. Predsedstvo ÖVP bo o novemu predsedniku stranke odločalo v petek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ni moj namen in tudi ni bil nikoli moj cilj, da bi prevzel vodenje ljudske stranke. Trdno sem prepričan, da morata biti oba položaja - premierski in predsednik stranke - v po glasovih najmočnejši avstrijski stranki čim prej združena v eni osebi," je svojo odločitev o odstopu utemeljil Schallenberg. Pri tem ni pojasnil, ali želi ponovno prevzeti vodenje zunanjega ministrstva.

Podpredsednik koalicijskih Zelenih, podkancler Werner Kogler je že menil, da Nehammer predstavlja "odlično osnovo" za nadaljevanje dela koalicijske vlade med ÖVP in Zelenimi.

35-letni Kurz, ki je pred kratkim postal prvič oče, je danes sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo sedaj čas namenil družini.

Opozicijske stranke so Kurzov umik iz politike danes pozdravile. Slišati je bilo tudi že pozive k predčasnim parlamentarnim volitvam. Predsednica socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner je menila, da je bil odhod Kurza iz politike "samo vprašanje časa". Generalni sekretar Neosa Douglas Hoyos je menil, da bi se to moralo zgoditi že zdavnaj. Zadovoljstvo je izrazil tudi prvak svobodnjakov Herbert Kickl, ki se je tudi zavzel za predčasne volitve.

Kurz je oktobra po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil s položaja kanclerja, kjer ga je 11. oktobra nasledil dotedanji zunanji minister Schallenberg. Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP. Zdaj se je umaknil tudi s teh položajev.

V okviru škandala protikorupcijsko tožilstvo Kurza preiskuje zaradi podkupovanja, poneverb in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  03 .12. 2021 ob  08: 36
Kako bedno in patetično! Uvede kriminalne ukrepe, proti volji želi pocepit državljanstvo z neznanimi snovmi in tik pre ted spizdi kot največja reva! Takšno ravnanje avstrijskih diktatorjev smo v preteklem stoletju že videli, očitno se iz zgodovine niso nič naučili......
Zvitalisica |  03 .12. 2021 ob  07: 48
Lisjak se je (še ?) pravocasno umaknil. Noce biti kancler takrat, ko bo veliko stevilo Avstrijcev zaklenjenih. Je dal prst na celo in ugotovil, da se ne more nikamor skrit in da so ljudje, ko nimajo vec kaj izgubit zeloooo nevarni!
Skratka, Rudolf Hess sodobne Avstrije!