TLA SO SE ŠE ENKRAT MOČNO STRESLA: Oglasili so se tudi iz Nuklearne elektrarne Krško (FOTO, VIDEO)

Kronika

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je danes zjutraj stresel širše območje Zagreba, je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska. Številni prebivalci Siska so zbežali na ulice, o večji gmotni škodi pa zaenkrat ne poročajo.

Za zdaj ni znano, kolikšno škodo je povzročil potres. Glede na prva poročanja prebivalcev je nekaj škode povzročil v stanovanjih, saj so na tla popadale stvari, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Številni prebivalci Siska so v strahu zbežali na ulice. Po mestu pa je bilo slišati alarme vozil.

Tudi iz kraja Petrinja, ki je najbližje žarišču, zaenkrat ne poročajo o večji škodi.

Potres, ki so ga čutili tudi prebivalci celotne Slovenije, je območje stresel danes ob 6.28. Po podatkih Evropskega-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 5,2 in žarišče 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Dežurni seizmolog na Agenciji RS za okolje Andrej Gosar je povedal, da so potres čutili po vsej Sloveniji. Ob tem je ocenil, da njegova intenziteta v Sloveniji ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici. Na vprašanje, kaj pomeni ta magnituda in dva močna potresa na Hrvaškem v zelo kratkem obdobju, je Gosar odgovoril, da za to ni nobene razlage, saj potresi niso enakomerno razporejeni skozi čas in prostor in se ne ve, zakaj se včasih pojavljajo bolj pogosto, drugič pa bolj poredko.

Današnji potres ni bil na istem območju kot marca letos. Tokratni je bil bolj južno od Zagreba, marčni pa je bil severno od hrvaške prestolnice, tako da ne gre za isto območje, je še pojasnil Gosar.

Branka javlja da se jako treslo u Glini. Na ulicama crijepovi i žbuka, ne zna ima li većih oštećenja u kućama, ali grad je na nogama. Nadam se da su svi dobro. Javite nam kako ste i trebate li pomoć.

Posted by Ljudi za ljude on Sunday, December 27, 2020

Območje je medtem streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC je imel magnitudo 4,9 in žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zabeležili še popotresni sunek z magnitudo 1,8.

Po drugem močnejšem sunku hrvaški mediji poročajo tudi o večji gmotni škodi, predvsem v Sisku. Na zgradbah v Sisku je videti popokane zidove in fasade, porušene dimnike in podobno. Prebivalci se bojijo morebitnih novih potresnih sunkov, poroča Hina.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je za hrvaški radio povedal, da v Zagrebu občani ne poročajo o gmotni škodi. Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno.

Zagreb je že marca prizadel močan potres z magnitudo 5,5. Takrat je potres poškodoval več kot 26.000 objektov, skupna škoda pa je po nekaterih ocenah dosegla celo skoraj šest milijard evrov.

Na družbenih omrežjih so se že pojavili zapisi, da so potres čutili tudi na Obali, predvsem v višjih nadstropjih stanovanjskih blokov.

Potres ni vplival na delovanje Neka

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je imel žarišče jugovzhodno od Zagreba in so ga čutili tudi po Sloveniji, ni vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško, so povedali v nuklearki. Elektrarna deluje s polno močjo, prebivalci Krškega in okolice pa so čutili tresenje tal, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .12. 2020 ob  08: 16
-8
kaj ni Krško blizu Zagreba in kaj ni tam naša nuklearkajQuery112309685061025274541_1609139707769??