TITOV SIN NEZAKONITO UPORABLJAL DRŽAVNO PREMOŽENJE: Ga niso obvestili?

Svet

Sin nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, Aleksandar Mišo Broz je nezakonito uporabljal hišo s sadovnjakom in vinogradom nedaleč od Samoborja, ki je od leta 1998 v lasti hrvaške države. Hrvaško ministrstvo za državno premoženje je napovedalo postopek, s katerim bodo poskušali od Broza izterjati plačilo za uporabo nepremičnine.

Zemljišče nekdanje Titove vile pri Samoborju nedaleč od Zagreba meri 35.000 hektarjev. Titovega mlajšega sina ni bilo v hiši, ko je televizijska ekipa hrvaške televizije (HTV) v ponedeljek prišla do vhoda v nepremičnino.

Sosedje v Samoborju so povedali, da v zadnjem času bolj redko srečajo 76-letnega Broza, ki je v telefonskem pogovoru za HTV potrdil, da je seznanjen z dejstvom, da je premoženje od aprila 1998 v lasti hrvaške države.

Povedal je, da od takrat ni prejel uradne zahteve za vračilo nepremičnine državi. HTV se sklicuje na izjavo državnega pravobranilstva, da so leta 2000 Aleksandra Broza pozvali, naj vrne državi sporno nepremičnino, a tega ni storil.

Nekdanja levosredinska hrvaška vlada je leta 2001 premoženje pri Samoborju predala v upravljanje predsedniku države, urad hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović pa je lani nepremičnino vrnil uradu za upravljanje z državnim premoženjem, ki je bilo potem preoblikovano v ministrstvo za državno premoženje.

Minister za državno premoženje Goran Marić je potrdil, da so sprožili postopek na državnem tožilstvu za vrnitev nepremičnine, ki jo nezakonito uporablja Broz. Zahtevali bodo tudi nadomestilo za uporabo vile in zemljišča, je dodal.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je celotno premoženje vredno približno milijon evrov. Nadomestilo za uporabo nepremičnine lahko zahtevajo samo za zadnjih pet let, za katera terjatve niso zastarele. Zahtevali naj bi približno milijon kun (135.000 evrov) nadomestila.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
HRČKI |  12 .10. 2017 ob  09: 03
IN NJIHOV STIL.. VSAKEMU ODZADAJ
nič novega |  12 .10. 2017 ob  04: 04
Hrvati kot Hrvati. Nož v hrbet vsakemu, če se to le da.
zoran13 |  11 .10. 2017 ob  20: 04
ZAPUŠČINA

Žalostno je, da še dandanes njegov sin Miša, Žarkovo sorodstvo, vnuki in ostala družina ni dobila pripadajočega premoženja predsednika Josipa Broza Tita, da so jih izločili iz vseh zapuščinskih obravnav. Posebej tudi moti, da tudi niso smeli biti prisotni, kot tudi ne njihovi predstavniki ob odpiranju znamenitih Titovih sefov v Beogradu, saj še dandanes skrbno skrivajo njihovo dejansko vsebino. Odgovorni še vedno molčijo, družina predsednika Josipa Broza Tita pa še vedno upa...
http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Ko-su-i-gdje-su-potomci-Josipa-Broza-Tita-FOTO/326113
https://www.vecernji.hr/vijesti/javno-pravobraniteljstvo-srbije-titovo-nasljedstvo-pripada-drzavi-371693
https://www.vecernji.hr/vijesti/sud-donio-odluku-titovi-nasljednici-nece-dobiti-njegovu-imovinu-1052509