TISOČ IN EN TOVOR V LUKI KOPER: V koprskem pristanišču pretovorijo paleto najrazličnejših tovorov (FOTO)

Koper

Koprsko pristanišče najbolj poznamo po kontejnerjih, avtomobilih in velikih obalnih dvigalih, ki se razprostirajo na kontejnerski obali. Ko govorimo o najbolj zanimivih tovorih, se ozremo proti terminalu za projektne tovore, ki se skriva na drugem pomolu. Tam pretovarjajo nestandardne tovore, izjemne po teži in dimenzijah. Že sam postopek predpriprave je precej zahteven, enako je pri pretovoru. Ključna ni hitrost, po pomembnosti izstopa način rokovanja s tovorom.

Med najbolj zanimive tovore gotovo sodijo kovinski ulitki, vagoni in lokomotive, posebna vozila in plovila, cevi in tirnice, strojni deli tovarn, turbin, vetrnice, luksuzni bazeni, delovni stroji ipd. V članku je izpostavljenih nekaj najbolj zanimivih, ki so jih v zadnjih letih pretovarjali v Luki Koper.

Avtobusi iz Kitajske prek Luke Kopra do Srbije

Mineva štiri leta, odkar je v koprsko pristanišče vplula ladja za pretovor vozil Perseus Liberty, ki je takrat v Luko Koper pripeljala kar 81 avtobusov iz Kitajske. Avtobuse so izdelali za srbski trg, kjer so jih tudi registrirali kot nova vozila. Svojo pot iz koprskega pristanišča so nadaljevali na tovornjakih in ne kot vozeči avtobusi, saj bi s tem izgubili oznako "novo".

Takole so v Luki Koper (na drugem pomolu) skladiščili 81 avtobusov iz Kitajske, ki jih je nato čakala še pot proti Srbiji.

70 metrov dolge vetrne elise

V koprskem pristanišču že nekaj let redno pretovarjajo dele vetrnih elektrarn, ki potujejo na avstrijski trg, sicer najpomembnejši zaledni trg Luke Koper. Na ladjah iz Španije, Indije in Indonezije tako pogosto priplujejo vetrne elise, ki v dolžino merijo približno 70 metrov, tehtajo pa nekaj manj kot 30 ton. Pri prekladanju tega tovora z ladje na obalo sodelujeta dve luški avtodvigali, za premik do skladiščnega prostora na terminalu pa še po dva manipulatorja skupaj. Dele vetrnic nato do končne lokacije prepeljejo z izrednim prevozom po cesti.

Tovori, kot so vetrne elise, se v pristanišču ne zadržujejo predolgo.

650 potniških vagonov za Egipt

Med bolj zanimive tovore zagotovo sodijo tudi potniški vagoni, ki so namenjeni za Egipt. Za potrebe svojega potniškega transporta so tam leta 2021 naročili izdelavo novih potniških vagonov, ki jih sicer izdelujejo na Madžarskem. Ti potem v izvozni smeri potujejo prek koprskega pristanišča v Aleksandrijo. Do konca letošnjega leta jih bodo v Luki Koper pretovorili skupno kar 650.

Mimoidoči v Kopru lahko neposredno iz potniškega terminala spremljajo pretovor nadvse zanimivega tovora.

20-tonski jekleni koluti

V Luki Koper že vrsto let pretovarjajo toplo in hladno valjane jeklene kolute, ki jih sicer proizvajajo po različnih delih sveta. Vodilni svetovni proizvajalci jekla so po podatkih Svetovnega jeklarskega združenja Kitajska, Indija in Japonska, tako da pretovor te blagovne skupine poteka predvsem v izvozni smeri. V koprskem pristanišču jeklene kolute, ki lahko tehtajo tudi med 17 in 20 ton, skladiščijo tako v zaprtih kot na odprtih skladiščnih površinah.

Pretovor t.i. "koilsov" (ang. coilsi - tuljave , op. a.) je poseben tudi zato, ker morajo za tak tovor uporabiti viličarje s posebnimi prijemali.

Cisterna za shranjevanje plinov

Eden zanimivejših tovorov, ki so ga v lanskem letu pretovorili v Luki Koper, je bil 70 ton težak valjast rezervoar dolžine 26 metrov in premera 4,5 metra. Izdelali so ga v Turčiji in v koprsko pristanišče pripotoval z ladjo, nato so ga iz skladišča premaknili na prikolico za izredne prevoze. Posebna prikolica je imela na vsaki strani daljinsko vodeno pogonsko enoto. Celotna transportna kompozicija je bila dolga kar 57 metrov in težka 190 ton, kar je bil poseben izziv za transport tudi znotraj Luke Koper.

Cisterna je po dveh nočeh vožnje prispela varno na cilj v Škofjo Loko.

Preko Kopra do ZDA

Lani poleti so iz Srbije v Koper pripeljali 29 različnih kosov opreme, skupaj težkih 215 ton, ki so sestavljali most za prehod potnikov od letališke zgradbe do letala. Izdelalo jih je švedsko podjetje, ki že več kot 30 let skrbi za proizvodnjo prehodov za potnike na letališčih in v morskih lukah. Najbolj atraktivna sta bila dva steklena zaprta prehoda, ki so ju naložili na ladjo in tovor odpremili na plovbo do Združenih držav Amerike.

Tovor je v Koper pripotoval iz Srbije, nato pa pot nadaljeval proti ZDA.

Deli novico: