Tina Maze: Tretje mesto je lepa popotnica za sezono

Tina Maze, skupna zmagovalka svetovnega pokala v sezoni 2012/12, je novo olimpijsko zimo v Söldnu konec oktobra začela z 18. mestom na veleslalomu, po razočaranju pa se je na zmagovite tirnice vrnila že na drugi tekmi zime, saj je bila tretja na slalomu v finskem Leviju. "Tretje mesto je lepa popotnica za sezono," je olajšano dejala Črnjanka.

"Po vsem, kar se je zgodilo v Söldnu, sem naredila veliko stvar. Že po prvi vožnji mi je padel velik kamen od srca in sedaj bo lažje," je bila zadovoljna Mazejeva, druga po prvi vožnji. Na koncu je v Leviju osvojila sploh svoje prve stopničke doslej in dosegla skupaj že 53. uvrstitev med prve tri v svetovnem pokalu. Črne misli z začetka sezone je tako za seboj pustila prav na Črni progi na Finskem.

"Uspelo nam je, zato sem tega rezultata še bolj vesela, tudi kot nekakšnega opravičila za Sölden. Zaradi vsega skupaj je bilo letos še težje nastopiti v Leviju, čeprav sem se pred tekmo počutila zelo dobro. Imela sem dovolj miru in sem bila pripravljena na vse pritiske, ki pridejo na tekmi. Dobro sem se osredotočila in prikazala tako smučanje, da je še mene presenetilo na prvi progi."

Težave z vetrom na prvi progi

Na tekmi je veliko vlogo igral tudi dokaj močan in spremenljiv veter, ki je zlasti na ravninskem delu tekmovalke z vrha startnega seznama prve proge oviral bolj kot druge. Le Mazejeva in poznejša zmagovalka Američanka Mikaela Shiffrin sta bili tedaj na vrhu po izidih, sledila pa so presenečenja z dna startne liste in visoke uvrstitve nekaterih tekmovalk, ki so prvič nastopile v svetovnem pokalu.

"Če ne bi imela na prvi progi toliko vetra, bi bila že tedaj spredaj pred vsemi, zato ocenjujem, da že sedaj nisem daleč od smučanja v prejšnji zimi. Veter na zgornjem delu, ko je bila tudi proga 'počasna', je še dodatno upočasnjeval vožnjo. Tudi to sem zmogla preseči in sem nato dobro smučala v nadaljevanju. Tako bo sedaj vse lažje. Vse smo sedaj že pripravili, ker odhajamo na naslednje tekme v Ameriko. Ne glede na to, koliko robe imam s sabo, bo sedaj ta prtljaga veliko lažja," je Mazejeva pogled usmerila v ameriški Beaver Creek, kje bosta 27. in 28. novembra najprej treninga smuka, nato pa bodo do 1. decembra še tekme hitrih disciplin.

"Današnji slalom je bil zelo zanimiv, tudi za gledalce. Prvič sem videl, da je na izide veliko vplival močan veter v zgornjem delu. Le Mazejeva in Shiffrinova sta bili iz prve jakostne skupine spredaj. Po pol sekunde se je zaradi vetra izgubljalo na ravnini. Na drugi progi je Mazejeva delno kontrolirala nastop, bo pa potrebno vaditi še vožnjo na strmini, ko je proga že malo načeta. Se je pa dobro držala in včasih je tretje mesto še pomembnejše kot kakšna zmaga," je nastop ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Opravičilo za molk

Po Söldnu se je celotna ekipa zavila v molk in daleč od javnosti pripravljala na tekmo v Leviju. "Novinarjem bi se opravičil za molk po tekmi v Söldnu, kar smo storili, ker je bilo zame potrebno, da smo se osredotočili na stvari, ki so bile po ponesrečenem uvodnem nastopu pred nami. Ni mi bilo jasno, da bomo morali po tako izjemni minuli sezoni narediti korak nazaj. Morali smo stopiti korak ali dva nazaj, da smo zravnali barko. Zato čestitke Tini Maze in trenerju Walterju Ronconiju, ki je bil tudi pod pritiskom kot novinec v ekipi," je pojasnil Massi.

Kdaj je bilo po njegovem mnenju na treningih moč opaziti, da se je približala tekmicam? "Ne padem pod vtis časov na treningih, čeprav je to nenavadna misel za nekoga, ki v roki drži štoparico. Bila je sicer nekaj za tekmicami, vendar sem gledal predvsem, kako smuča. Bila je zelo stabilna in tako je, če Usain Bolt teče 10,00, bo tudi 9,80 ali 9,60 ... Psihologija v športu je del procesa na treningih, pogovorov. Tu ni neke stvari, ki vse uredi v trenutku. Sedaj bo lažje, šli pa bomo naprej korak za korakom, zelo skromno, kot smo tudi delali v prejšnji sezoni," je končal Massi.