TIHOTAPILI KOKAIN IN IZVAJALI NASILNA DEJANJA: Aretirali več članov 'mafije vseh mafij'

Svet

V veliki mednarodni akciji v Italiji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem so danes prijeli več članov italijanske mafijske združbe N'drangheta. Operacijo z imenom Pollino, katere preiskava se je začela že pred dvema letoma, usklajuje Evropska agencija za pravosodno sodelovanje Eurojust.

Operacija je uperjena proti združbi, ki je vpletena v tihotapljenje kokaina, pranje denarja, podkupovanje in izvajanje nasilnih dejanj. Policijski organi vpletenih držav so med preiskavo danes zasegli tudi več premoženja te kriminalne združbe.

Italijanske oblasti so vmes že sporočile, da je bilo skupaj prijetih okoli 90 ljudi. Iščejo predvsem člane klanov iz Kalabrije. Preiskave naj bi potekale tudi v Južni Ameriki.

Nemška tiskovna agencija dpa sicer poroča, da večina hišnih preiskav v Nemčiji poteka v zveznih deželah Severno Porenje - Vestfalija in na Bavarskem. Preiskave potekajo v več kot sto objektih. Med njimi so tudi picerije. Vodja združbe naj bi bil italijanski gostinec v kraju Pulheim v Severnem Porenju-Vestfaliji.

Kalabrijska N'drangheta velja za trenutno najmočnejšo italijansko mafijsko združbo in naj bi močno prekašala sicilijansko Cosa Nostro ali pa neapeljsko Camorro. Nadzorovala naj bi trgovino s prepovedanimi drogami v Evropi. Kot edina izmed italijanskih mafijskih združb naj bi bila aktivna na vseh kontinentih.

Dpa izpostavlja, da je ta mafijska združba zelo aktivna tudi v Nemčiji. V Duisburgu je pred leti izvedla več umorov. Avgusta 2007 je bilo tam pred neko picerijo ustreljenih šest ljudi. Šlo je za obračun med dvema mafijskima klanoma.

Podobna mednarodna akcija proti N'drangheti se je že odvila začetku januarja. V več italijanskih pokrajinah in tudi v Nemčiji je bilo prijetih 169 mafijcev, še navaja dpa.

Italijanska policija je sicer v ponedeljek objavila, da so izvedli pomembno zmago v boju proti sicilijanski Cosa Nostri. Prijeli so novo izbranega šefa, 80-letnega Settima Minea in še 45 drugih osumljencev. Po ocenah italijanskih politikov je bil to eden najhujših udarcev države mafiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija