TEŽAVE ZARADI DEŽJA, NA TERENU SO BILI GASILCI: Tudi danes povečana verjetnost zemeljskih plazov, reke že naraščajo

Slovenija

Deževje, ki še ne bo ponehalo, je ponekod že povzročalo težave. V naselju Frankovci v občina Ormož je v soboto zaradi obilnih padavin potok prestopil bregove in ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo. Predvsem v vzhodnem delu Slovenije je povečana verjetnost zemeljskih plazov, naraščajo nekatere reke.

Včerajšnja nevihta nad Savudrijo. Foto: Aleksandra Kresevac/Facebook Neurje.si

V ormoški občini so zaradi naraslega potoka v soboto zvečer posredovali gasilci iz gasilskih društev Loperšice, Ormož, Hardek in Ključarovci pri Ormožu, ki so s protipoplavnimi vrečami zajezili in preusmerjali tok vode ter na dveh stanovanjskih objetih prečrpali jaške za odpadne vode, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Sredi minule noči je v naselju Grajena v občini Ptuj meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so iz stanovanjskega objekta izčrpali okoli 12 kubičnih metrov vode. Na Muzejskem trgu na Ptuju pa je meteorna voda zalila prireditveni objekt. Gasilci so preusmerili tok vode in preprečili nadaljnje zatekanje vode v prostore.

Fotografija je simbolična.

Center za obveščanje poroča še, da je davi na Čarmanovi ulici na Ptuju voznik osebnega vozila zapeljal v podvoz, zalit z vodo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji, medtem ko voznika vozila ni bilo na kraju. Že ponoči pa so gasilci posredovali tudi v Domžalah, kjer so v Triglavski ulici odmašili odtočna jaška in tako omogočili odtekanje vode s terase, ki je pronicala v stanovanje.

Tudi danes povečana verjetnost zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih povečanih padavin Geološki zavod Slovenije opozarja, da je tudi danes povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, do njih pa lahko pride tudi na ostalih območjih Slovenije.

Verjetnost zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo na geološkem zavodu.

V primeru, da se pojavijo spremembe na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu, naj pokličejo na številko 112, navaja zavod.

Dežja še ne bo konec, reke so že začele naraščati

Po napovedih meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) bo danes oblačno in deževno, v ponedeljek bo spremenljivo oblačno, nastale bodo krajevne plohe, v noči na torek pa bodo padavine znova zajele vso državo.

Reke v vzhodni in južni Sloveniji so medtem že pričele naraščati in imajo velike pretoke, reka Pesnica se razliva ob strugi. V zahodni in deloma v osrednji Sloveniji pa reke še počasi upadajo in imajo srednje pretoke, kažejo podatki iz hidrološkega poročila Arsa.

Po napovedih bodo danes čez dan reke v večjem delu države naraščale. Najbolj bodo narasle na Štajerskem, predvsem na območju Slovenskih goric, v Posotelju in na Dolenjskem. Posamezne reke na teh območjih se bodo popoldan in zvečer razlivale ob strugah, na več mestih pa lahko pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode. Vodnatost rek na teh območjih bo velika.

Reke v zahodni Sloveniji bodo manj narasle in povečini ohranjale srednjo vodnatost. V ponedeljek bodo reke prehodno upadale, v torek pa hidrologi pričakujejo ponovno močnejše naraščanje rek, zlasti v vzhodni in južni Sloveniji, še kaže hidrološko poročila Arsa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija