TEŽAVE TUDI NA AVTOBUSIH: Ministrstvo in prevozniki zaradi gneče iščejo rešitve

Slovenija

Na nekaterih avtobusnih postajah in avtobusih se ob protikoronskih ukrepih in ob vse pogostejši rabi vozovnic za brezplačni prevoz za starejše občasno pojavlja gneča. Ministrstvo za infrastrukturo se tega problema zaveda, zato s prevozniki išče različne primerne rešitve, so sporočili z ministrstva.

Vzrok za občasno gnečo so omejitve zmogljivosti zaradi preprečevanja širjenja covida-19, koriščenje vozovnic za brezplačni prevoz za upokojence, starejše od 65 let, vojne veterane in invalide z evropsko kartico ugodnosti za invalide ter začetek novega šolskega leta, so povzeli na ministrstvu. Kot so dodali, v javnosti kroži ideja o vzpostavitvi rezervacijskega sistema na avtobusih v javnem linijskem potniškem prometu, česar pa ministrstvo ne podpira. Ideja namreč ni združljiva z naravo javnega potniškega prometa in bi pomenila korak nazaj glede na sedanje stanje in večje stroške za potnike, so poudarili.

"Z uvedbo enotne vozovnice za vse uporabnike medkrajevnega javnega potniškega prometa smo omogočili uporabo kateregakoli prevoznega sredstva in kateregakoli prevoznika na določeni relaciji. Če bi potnik moral kupiti še rezervacijo, bi se tako kot pred uvedbo enotne vozovnice moral odločiti že vnaprej za določenega prevoznika in termin vožnje. Ta sistem bi povzročil neenakost med potniki, saj bi prednost pri uporabi imeli tisti, ki si lahko privoščijo nakup rezervacije za vsako vožnjo. Poleg tega to še vedno ne bi zagotavljalo, da bi dobil prevoz takrat, ko bi ga želel, saj sistem rezervacij ne rešuje problema premajhnih zmogljivosti javnega potniškega prometa," so pojasnili.

Na ministrstvu pripravljajo rešitve tudi za čas, ko se bo epidemiološka slika v državi znatno poslabšala. Kot je danes povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, gredo predlogi rešitev v smeri, da bi v določenem časovnem terminu omogočali prevoze najbolj ogroženih skupin prebivalstva. Predlogi se še oblikujejo, nekatere bo vlada sprejela "na zalogo", torej, da se bodo lahko uveljavili takoj, ko bo treba, je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija