TEŽAVE RIŽANSKEGA VODOVODA: Zaradi slabe kvalitete izklopili vodarno v Sečovljah

Koper

Poraba pitne vode na območju Rižanskega vodovoda Koper se je po torkovih padavinah nekoliko znižala in je v zadnjih dneh znašala 28.000 kubičnih metrov (m³) na dan oz. 325 litrov na sekundo (l/s). Se pa v vodovodu soočajo z novimi težavami. Zaradi slabe kvalitete surove vode sta namreč do nadaljnjega izven uporabe vodnjaka v Bužinih in Gabrijelih, zaradi česa so bili včeraj v Rižanskem vodovodu primorani izklopiti vodarno v Sečovljah.

To je povzročilo zmanjšanje razpoložljivih količin za 35 l/s, so sporočili iz Rižanskega vodovoda, kjer izpad nadomeščajo iz podtalnice reke Rižane.

Ostala dva vodna vira iz sosednjih vodovodov koristijo maksimalno, in sicer iz Kraškega vodovoda Sežana v količini 100 l/s in iz Istrskega vodovoda Buzet v količini 65 l/s.

Od torka sicer avtocisterne s kapaciteto 10 m³ dovažajo surovo vodo iz reke Unice v vodarno v Cepkih. Do danes je bilo prepeljanih 2.600 kubikov surove vode, kar je tudi pripomoglo k manjšemu črpanju podtalnice reke Rižana in s tem ustvarjanju prihrankov v podtalnici.

Dodatno bodo danes vključeni v prevoz tudi zasebniki s cisternami s priklopniki, ki lahko prevažajo tudi do 30 kubikov vode, pravijo v Rižanskem vododovu.

Kot so še pojasnili, se surova voda iz Unice v vodarni Rižana prečrpa v bazen surove vode, skupaj z vodo iz Rižane, ter prečisti in obdela po postopku ultrafiltracije, zato je na celotnem območju Slovenske Istre oskrba zagotovljena z zdravstveno ustrezno pitno vodo.

Glede na vremenske napovedi se v noči s petka na soboto obetajo nove padavine. "V Rižanskem vodovodu upamo, da bodo dovolj intenzivne, posebej na področju Brkinov, ki je vodozbirno območje reke Rižane, kar bi posledično izboljšalo stanje v podtalnici reke Rižana," pravijo. Kljub temu uporabnike še nadalje pozivajo, da se striktno držijo sprejetih ukrepov prepovedi rabe vode za ne nujne potrebe in racionalno trošijo vodo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kuli7 |  29 .07. 2022 ob  12: 00
18
Rižanski kapo dol za trud. Ni kaj za dodati.
#SkupajZmoremo