TEŽAVE ISTRSKIH SREDNJIH ŠOL: Novi programi privabljajo dijake, a ti imajo s prevozom v šolo velike težave

Piran

Na piransko srednjo šolo GEPŠ se je letos vpisalo še enkrat toliko dijakov kot lani, predvsem zaradi novega izobraževalnega programa tehnik računalništva. Več kot polovica jih prihaja iz občin Koper in Izola, zato se bodo še povečale težave z avtobusnimi prevozi. Na to je pred dnevi opozoril tudi poslanec Levice Matej Tašner Vatovec.

Fotografije so simbolične.

Na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran (GEPŠ) čez teden dni pričakujejo približno 250 dijakov prvega letnika. Od tega jih bo približno 100 v Piranu, kjer izvajajo program splošne gimnazije. V Portorož pa bo prvič prišlo za dva oddelka dijakov izobraževalnega programa logistični tehnik in po en oddelek vpisanih v programe plovbni tehnik, elektrotehnik in tehnik računalništva. Lani so imeli v prvem letniku tri oddelke dijakov manj.

Edini pomorski srednješolski program v Sloveniji so si želeli ohraniti, zato so se posebej potrudili za zapolnitev vpisnih mest. Za vpis v programe logistike in računalništva pa je bilo zanimanje zelo veliko, je povedal ravnatelj GEPŠ Borut Butinar.

Po njegovih podatkih več kot 60 odstotkov dijakov prihaja iz občin Koper in Izola, med njimi številni iz vasi v notranjosti Istre. Kot je opozoril, je prevoz dijakov težava že desetletja. Od Kopra do Pirana redni avtobus vozi približno 45 minut. "Tako kot pred 30 leti. V tem času se dandanes pride praktično do Ljubljane," je poudaril ravnatelj. Še bistveno več časa bi za vožnjo z rednimi linijami potrebovali dijaki iz zaledja.

Kot je povedal Butinar, so se pred nekaj leti dogovorili s pooblaščenim izvajalcem prevozov, podjetjem Arriva, da avtobus enkrat na dan, okrog 6. ure, vozi iz Ankarana v Piran bolj direktno. Ne ustavlja se na vseh postajališčih, ampak le na ključnih na relaciji Ankaran-Škofije-Bertoki-Sv. Anton-Prade. Nato se izogne mestoma Koper in Izola ter tako prevozi pot do Pirana v malo več kot uri.

Že lani pa je bil avtobus s 50 sedeži premajhen, zato so dijaki ostajali na postajah ter iskali alternativne prevoze, je dejal ravnatelj. "Število dijakov se bo letos še drastično povečalo. Nujno bi potrebovali še en avtobus zanje," je poudaril. Poleg tega so Arrivi predlagali, da bi avtobus enkrat dnevno peljal direktno iz Kopra v Piran, uporabljali pa bi ga lahko vsi, ne le dijaki. Problemov jim ni uspelo rešiti, je povedal.

Neodvisno od šole je poslanec Tašner Vatovec ta teden na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek naslovil pobudo za ustrezno ureditev avtobusnega prevoza za dijake GEPŠ s stalnim prebivališčem v mestni občini Koper. Po podatkih, ki jih je pridobil od šole in staršev, bi se s šolskim avtobusom Ankaran-Piran želelo voziti 92 dijakov, kar 30 več kot v lanskem šolskem letu. Redno linijo Koper-Piran pa bi uporabljalo 176 dijakov, torej 58 več.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  25 .08. 2023 ob  15: 56
Premisliti je potrebno tudi kako načrtujemo mesta, ker to potem zelo vpliva na razvoj javnega transporta ... npr. nov stolpič na Košti, ki se promovira kot stanovanja za mlade (karkoli že to pomeni) - ali bodo te mladi potrebovali avto ali dva na gospodinjstvo za normalno življenje, ali bo možno normalno živeti z javnim prometom? Kakovosten javni promet lahko občutno poceni družinski proračun (že tako, da se rabi en namesto dva avta na gospodinjstvo).
Martin Kacur |  25 .08. 2023 ob  15: 30
A nebi moče še komu razen Arive omogočili, da izvaja avtobuse prevoze?
kokodek |  25 .08. 2023 ob  14: 32
povečajte število avtobusov v vse smeri!!!! sramota za istrske občine in pristojno ministrstvo, da se ne znajo dogovoriti in uvesti splošen, cenovno dostopen abonma za javni prevoz!!!! kje je PIKA v praksi