TESTIRANJE NOVE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE: Dobra rešitev na treh lokacijah, na eni pa žal ne (FOTO)

Koper

Marjetica Koper je v zadnjih 14 dneh pristopila k testiranju nove komunalne infrastrukture. Gre za večje zbiralnice odpadkov v obliki zvonov. Poizkusno so jih namestili na štiri lokacije: na Oljčni poti ob Prisojah, v Rižani, na ulici II. Prekomorske brigade v Semedeli, ter ob t. i. Tomosovih blokih na Glagoljaški ulici.

Gre za kompaktne zabojnike večjih prostornin, kateri nadomestijo večje število manjših zabojnikov po ekoloških otokih. Komplet novih zvonov, torej pet različnih za vseh pet frakcij odpadkov, katere zbirajo v skladu z občinskim odlokom, lahko nadomesti kar 18 klasičnih 1100 l zabojnikov.

V dveh tednih so zbrali dovolj informacij o uporabnosti zbiralnic in navadah stanovalcev ter projekt prilagodili. Težave so se pojavile le na eni lokaciji od štirih, in sicer na lokaciji t. i. Tomosovih blokov, kjer pa so že ponovno postavljeni klasični zabojniki.

Navkljub dejstvu, da so nove zbiralnice z večjo prostornino zlahka nadomestile gručo 10 običajnih zabojnikov, so se pojavile ob zvonovih dodatne vreče odpadkov. Seveda so na Marjetici odpadke presortirali in ugotovili, da gre ponovno za zelo površno ločeno zbiranje odpadnih frakcij s strani okoliških stanovalcev. Vreče namenjene v zabojnik za preostanek odpadkov (črne barve) so bile polne odpadne komunalne embalaže, katera spada v rumen zabojnik. Ta pa je bil skorajda prazen.

Na Marjetici so na to lokacijo znova namestili običajne zabojnike, bodo pa na tej lokaciji v prihodnje pogosteje kontrolirali nepravilno odlaganje odpadkov. V primeru nadaljnjih kršitev bodo v sodelovanju z MUI na podlagi občinskega odloka o ločenem zbiranju odpadkov pričeli s kaznovanjem.

Deli novico: