Testirali bodo sporne gume

Slovenija

Danes bo policija testirala vse gume, ki jih je kupila za letošnjo zimo. To bodo storili po opozorilu, da poceni kitajske gume ne sodijo na policijske avtomobile. Spornih naj bi bilo 208 pnevmatik kitajske znamke Goodride.

V kitajske gume je obutih 52 policijskih vozil.

Da je vodstvo policije med letošnjimi zimskimi gumami za službena vozila kupilo tudi gume dvomljive kakovosti, je javnost prejšnji teden opozoril policijski sindikat. Spornih naj bi bilo 4 odstotkov od skupno 5110 gum kitajskega proizvajalca Goodride, ki naj bi končale prav na kolesih vozil prometne policije. Ta med vsemi policisti prevozi največ kilometrov, zato so bili policisti pošteno presenečeni, ko so jim na vozila dali omenjene gume.

Na notranjem ministrstvu so se odzvali na pritiske policijskega sindikata in včeraj pojasnili nakup zimskih gum. Za nakup gum so na ministrstvu sklenili dve pogodbi z dobaviteljem Bartog in po eno z Goodyear, Dunlop in Sava, vrednost nakupa vseh gum pa naj bi znašala dobrih 350.000 evrov. “Zimske pnevmatike izpolnjujejo temeljne okoljske zahteve iz uredbe o zelenem javnem naročanju, merila za izbor pa so bila: energijska učinkovitost ponujenih pnevmatik (upoštevana kriterija boljšega izkoristka goriv in boljšega oprijema na mokri podlagi), cena in popust,” so pojasnili z MNZ.

Ministrstvo bo sicer preučilo pobudo sindikata, naj pripravi akt, s katerim bi za policijske vozila določili višje zahteve za gume. Obenem so z ministrstva sporočili, da bodo danes na poligonu Ljubečno pri Celju javno testirali vse zimske gume, ki so jih kupili za policijska vozila.

SSANDOSS |  28 .11. 2013 ob  14: 54
kr nej imajo ta slabe gume da nas ne bodo mogli lovit kadar bomo bežali :P