TESTE ZA KORONAVIRUS IZDELUJEJO ZA 2,5 EVRA: Pri nas jih prodajajo za 65 evrov, po nekaterih državah celo za 300 evrov

Slovenija

Za nemške medije je spregovoril proizvajalec testov za viruse, ki proizvaja tudi teste za novi koronavirus in jih pošilja v 60 držav po svetu, tudi v Slovenijo. Družba TIB Molbiol Syntheselabor GmbH dela na robu zmogljivosti in je februarja razposlala trikrat več testov kot v običajnih razmerah, poroča nemški Tagesspiegel.

V podjetju so razkrili, da izdelava enega kompleta testa stane 2,5 evra, eden od ustanoviteljev družbe Olfert Landt pa ocenjuje, da laboratoriji za test ne bi smeli zahtevati več kot deset evrov. En test v Sloveniji stane 65 evrov, če k temu prištejemo še strošek zaščitnega materiala, v katerem mora biti spravljen test, in prevoz do Ljubljane, pa je končni strošek še višji. V nekaterih državah se sicer testi prodajajo tudi po 300 evrov.

Družba TIB Molbiol Syntheselabor GmbH ne oglašuje svojih storitev, saj jo zdravstvene oblasti dobro poznajo. Njihovi testi so se izkazali za najhitrejše in najučinkovitejše že ob izbruhu sarsa, ptičje in svinjske gripe. Prav tako svojih testov ne patentirajo – tudi če jih izdelujejo drugi proizvajalci, se to ne pozna pri njihovem poslu.

Kot je Landt povedal za Tagesspiegel, ga denar ne zanima in je v življenju zaslužil dovolj, da je preskrbljen. Svetovni zdravstveni organizaciji pošilja teste po polovični ceni, nekaterim revnejšim državam pa zastonj. Testov zaradi mednarodnih sankcij na žalost ne more poslati v Iran, kjer divja huda epidemija koronavirusa.

Po Landtovem mnenju so sicer države sveta storile premalo za zajezitev virusa, saj niso reagirale dovolj zgodaj. Meni tudi, da kitajske oblasti prikrivajo številke o mrtvih – po njegovi oceni tam ni umrlo 3000, ampak 40.000 do 60.000 ljudi, kar sklepa iz poročil o nadurnem delu v tamkajšnjih krematorijih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  09 .03. 2020 ob  16: 49
KORUPCIJA VLADA V DEŽELI !? KDAJ BO DRŽAVA USTANOVILA LASTNO PODJETJE ZA NABAVO VSEGA KAR POTREBUJE ZDRAVSTVO NEPOSREDNO OD PROIZVAJALCEV? BO JANŠA SPOSOBEN NAREDITI PREOBRAT V ZDRAVSTVU , ALI BO SPET SAMO PREGANJAL PARTIZANE?
kokodek |  09 .03. 2020 ob  14: 53
super !!!! kot je že v navadi v naši državi, ko gre za medicino, veselo služijo posredniki-dobavitelji medicinske opreme