TERŠEK ZNOVA MED DESETIMI NAJBOLJ VPLIVNIMI PRAVNIKI V DRŽAVI: "Seveda nisem zdravnik, a tudi nisem idiot. Ste presenečeni?"

Koper

Tudi letos je osrednji slovenski pravni portal IUS-INFO izbral deset najbolj vplivnih pravnikov. Med njimi je že drugo leto zapored Andraž Teršek, Primorcem dobro poznan kot predavatelj na Univerzi na Primorskem ter Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, v Kopru pa deluje tudi njegov Inštitut Ustavnik - Pravni inštitut Dr. Andraža Terška. Z doktorjem pravnih znanosti, ki se je v zadnjem letu pogosto javno izpostavil tudi kot kritik protikoronskih ukrepov, smo se pogovarjali o njegovem delu, pogledu na trenutno situacijo in pričakovanjih.

Tako kot lani ste se tudi letos uvrstili med deset najbolj vplivnih pravnikov po izboru portala IUS-INFO. Kako naziv vpliva na vaše delo, v čem vam morebiti pripomore? Imate občutek, da imate v pravniških krogih zaradi izbora več veljave ali vpliva?

Dva izbora sta, prvi se imenuje "najvplivnejši", drugi pa "najuglednejši". Dva zato, ker so se nekdanji sodelavci in sodelavke razšli, pa je ob prvem izboru nastal še drugi. Na moje delo to ne vpliva. Če vpliva, se tega morda ne zavedam. To je bolj vprašanje za ljudi, če ta in podobni izbori vplivajo na njihovo razmišljanje in ravnanja. Mojo javno identiteto določa moje javno delo.

Zakaj ste bili po vašem mnenju ponovno izbrani, s čim menite, da ste prepričali glasovalce?

Tudi to je vprašanje za ljudi. V svojem življenju in pri svojem delu ne prepričujem. Samo sem in delam. Seveda pa imam neko predstavo, zakaj se nekdo ob mojem delu in meni prizanesljivo nasmehne, kdo drug pa vznemiri ali razjezi. Dve strani istega kovanca.

Že dolgo javno opozarjate na neustavnost nekaterih protikoronskih ukrepov. Zakaj ste se odločili, da se izpostavite? Menite, da ste dosegli kakšen učinek? Če bi lahko zavrteli čas nazaj, bi se ponovno izpostavili na to temo?

Ne nekaterih ukrepov, pač pa vseh. Pri čemer neustavnost in nezakonitost niti nista bistveni problem. Bistveno je, da gre za patološko sprevrženo in kriminalno zanikanje, razcefranje in poteptanje, izmaličenje medicinske etike in deontologije, demoralizacijo in demontažo, znanosti, koncepta politike, v celoti, smisla in smotra družbene vloge medijev, normativne etike in za zločinsko nasilje nad ljudmi brez primere. Ob tem pa se nisem posebej odločil za izpostavljenost, ker sem samo nadaljeval z delom, ki sem ga opravljal že prej, na način, kot sem ga opravljal že pred tem. Do vprašanja učinkov sem vselej zadržan. In z učinkom nikoli nisem zadovoljen. V kontekstu koronske krize sem z njim izrazito nezadovoljen. Zato moram zelo paziti, da zaradi tega ne pokončam samega sebe ... Pravite zavrteti čas nazaj ... Škoda, ker to ni mogoče. Ne zaradi mojega dela, pač pa zaradi dolgoročnih in neizbežnih posledic koronskega kriminala.

Znano je, da bi radi postali ustavni sodnik. Lansko leto vas je za ustavnega sodnika predlagal predsednik Borut Pahor, med možnimi kandidati se je vaše ime pojavilo tudi letos. Kaj (ali kdo) je po vašem mnenju krivo, da vam zaenkrat še ni uspelo? Boste te sanje opustili ali pri njih vztrajali?

Mesto ustavnega sodnika ne odraža mojih želja. Z željo nima prav ničesar. Ta funkcija tudi nima ničesar opraviti z mojimi sanjami ali ambicijami. Sanjam o povsem drugih rečeh, ambicij pa tako rekoč nimam. Kar je kategorično dokazljivo. Nekaterim se to zdi skoraj smešno, meni pa skrajno logično in razumljivo, glede na moj značaj. Celo razumno. Manjši razlog za kandidaturo je bila ugotovitev, da se na univerzi ne počutim več dovolj dobro, večji pa pričakovanje pomembnega in nezanemarljivega števila ljudi, da kandidiram. Zato sem bil pripravljen na funkciji, s katero bi se zlahka strokovno in metodično poistovetil, izgorevati. O ogabnih razlogih za neizvolitev, ki človeku večkrat obrnejo želodec, pa morda ob kaki drugi priložnosti in kasneje.

Kaj vse (poklicno gledano) trenutno počnete? Še predavate na Univerzi na Primorskem? Kaj pa na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici oziroma zakaj se je sodelovanje prekinilo? Kaj je najpomembnejši nauk, ki bi ga radi prenesli na svoje študente?

Že lep čas je splošno znana moja odločitev, da na univerzi ne bom več predaval. Omenjena fakulteta ni več v moji pozornosti. Priznam pa, da občasno pomislim na študente, jih celo malo pogrešam. Naukov pa jim ne delim. Če v mojem javnem delu prepoznajo vrednost, smisel in mu namenijo pozornost je to to, več si ne želim.

V Kopru ima sedež Inštitut Ustavnik - Pravni inštitut Dr. Andraža Terška. Nam lahko poveste kaj več o tem. Kdaj je nastal, kako, kaj je njegovo poslanstvo?

Drži. Zelo enostavno je. Bistveni podatki so na spletu. Poskušam ustvariti novo poklicno zgodbo. Malo drugačno. V okviru Sindikata Sonce Slovenije, ki ga je ustanovil in ga vodi moj sijajni pravniški kolega in prijatelj Marko Blatnik. Pravna pomoč, pravno svetovanje, tudi zastopanje ipd. Malo sem spremenil težišče, ga s predavanj in akademskih pisanj, ki so bila pretežno sama sebi namen, prenesel na aktivno prakticiranje prava v javnem življenju in strokovno pisanje po naročilu strank. Z odvetništvom se pač ne morem ukvarjati, pa tudi ne bi želel. O uspešnosti te zgodbe bodo odločali ljudje kot hipotetične stranke.

Kakšna družba se po vašem ustvarja? Kaj je razlog za to? Kakšne spremembe lahko po vašem še pričakujemo v prihodnosti?

Tiranija, po definiciji. Totalna erozija prava, ustavnopravnih konceptov. Izgon temeljnih človekovih pravic in svoboščin, kot smo jih poznali, četudi prepogosto le na papirju, do pomladi 2020. Absolutno zasidranje antipolitike. Zaton javne morale in propad etike. Zloraba sklicevanja na znanost. Hipna preobrazba medicine v dogmo, vero. Cunami vsiljene lobotomije in vse prežemajočega poneumljanja. Sistemizacija nasilja nad človekom in ljudmi. Depopulacija. Sistemska praksa vsiljevanja življenja brez živeti, zločinskega skrajševanja človeških življenj, socialnega umiranja in postvarjenja človeka. Moralni, etični, intelektualni in duhovni zaton civilizacije. Očitno in neizpodbitno.

Kaj bi v tem koronskem času svetovali ljudem?

Gibanje v naravi, poskusi umirjanja, samooskrba, toplina in ljubezen – z aktivnim zavedanjem, da nič od tega ni samoumevno. Misliti. Brez medijev, zlasti televizijskih. Zavedati se, da sta realnost in Zlo, ki ga prinaša, vselej težje dojemljiva in bolj grozljiva od sleherne fikcije. Pravno jim bomo svetovali v okviru organizacije, če se bodo za to odločili. Filozofskih ali moralističnih nasvetov pa ne bom dajal. Lahko dam le skromni zdravstveni nasvet, za katerega upam, da ne bo nikakršna novost. Imeti doma na zalogi znanstveno in ambulantno utemeljena zdravila, za morebitno potrebo po zgodnjem zdravljenju, kot so ivermectin, hidroksiklorokin in sumamed. Pa za profilakso, preventivo, uživati veliko D vitamina, večja priporočena doza, skupaj s K2 ... Pa kurkumino, olje črne kumine, konopljino olje ... In še kaj. Vse je dostopno na spletu in dobavljivo takoj. Seveda nisem zdravnik, a tudi nisem idiot. Ste presenečeni?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  24 .11. 2021 ob  23: 55
-11
vseved: škoda besed in energije za tebe. Za dosečt tvoj nivo intelekta, bi rabu tedne kopanja pod zemljo.
Argument |  24 .11. 2021 ob  20: 31
@vseved ......Tebe so pa morali orenk tepsti v mladosti ,da je besednjak tvojega izražanja ogledalo travm ,agresije in histerije ,ki jo skazuješ do drugače mislečih ,pri tem pa histerično sklicevanje na neko znanje italijanščine s kontekstom balkanskega besednjaka v zapisano nesnago ,že meji na intervencijo v ustanovi, kjer bi ti razkrili, da sprehod v naravi zdravi tudi brezupne primere deformirane tudi že ob rojstvu! Če le ni že prepozno !
vseved |  24 .11. 2021 ob  18: 15
-33
najlepši, najpametnejši,naj sploh in oh italijanček. Tudi če imaš 100 doktoratov si navaden neolikan, primitiven prepotenten iztrebek.
Obala1 |  24 .11. 2021 ob  17: 26
@vseved tebi bi tudi Idiot ki ga je napisal Dostojevski casa Nazaj povedal, vseved kapa dol
olor |  24 .11. 2021 ob  15: 49
17
Vedno sem ga rad poslušal, kajti znal je razlagati človeško. Če ga srečam, mu sežem v roko iz spoštovanja.
vseved |  24 .11. 2021 ob  15: 21
-3
@ magik, lepo povedano.
magik |  24 .11. 2021 ob  15: 11
14
Spoštovani gospod Teršek!
Z vašimi pogledi in razmišljanji v tej korona krizi se v marsičem ne strinjam!
Zagotovo ste človek s pristno moralno in demokratični držo, ki deluje dobronamerno in mu ni vseeno v kakšnem svetu živimo.
Ste eden izmed redkih v naši deželi, za katere lahko rečemo, da jim je mar za nas. Hvala vam!
vseved |  24 .11. 2021 ob  13: 53
-20
Najlepši, najpametnejši, naj sploh in oh ali pa je tvoja italijanščina ala vara kvela daska kome sa plivati nel mar!
vseved |  24 .11. 2021 ob  13: 52
-23
Najlepši, najpametnejši,naj sploh in oh , učinek je viden v tvoji butasti italijanski betici.
Obala1 |  24 .11. 2021 ob  12: 33
@ glupi vseved kaj cem sploh komentirat tvoje neumne izjave …casa Nazaj sem ti ze povedal, da imam već diplom kot ti čistih nogavic In ne, niso balkanske ..:koliko krat ti moram napisat, da mi je ITA bazni jezik …beri malo raziskave kaksen je ucinek teh zdravil ne pa samo tisto ker preberes v kaksnem komentarju …no moram povedat, da sem pogresal tvoje neumne komentarje ( vsakic ko pomislim, da bolj neumne komentarje ne mores napisat ti me presenetis )
vseved |  24 .11. 2021 ob  09: 45
-16
Hidroksiklorokin : ˝ ...Poleg delovanja na srce, ta zdravila lahko povzročijo nevropsihiatrične motnje, vključujoč vznemirjenost, nespečnost, zmedenost, psihozo in samomorilsko miselnost. Za ta zdravila je tudi znano, da vplivajo na jetra, povzročajo poškodbe nevronov, kar lahko vodi do možganskih napadov in znižanja krvnega sladkorja.

vseved |  24 .11. 2021 ob  09: 39
-30
Najlepši, najpametnejši, naj sploh in oh, stojiš prav? Kje si kupil ˝˝ izobrazbo˝ ? Doboju, Banja luki ?
1