TERŠEK V SVOJI PREDSTAVITVI: "Etiket 'levo' in 'desno' ne uporabljam in jih tudi ne razumem"

Slovenija

Andraž Teršek si bo v primeru izvolitve za ustavnega sodnika prizadeval predvsem za to, da se dosežena raven ustavnopravne zaščite človekovih pravic ohrani in se po možnosti dodatno širi in povečuje. "To je namreč temelj mojega dosedanjega in prihodnjega dela, kjer koli že bom," je dejal v sredo na javni predstavitvi v predsedniški palači.

Andraž Teršek (vir: osebni arhiv)

Kot je s svoji predstavitvi povedal Teršek, je sam naklonjen pozitivnemu ustavno-sodnemu aktivizmu, ki predstavlja prizadevanja sodnika, da bi se že dosežena raven ustavnopravne zaščite človekovih pravic ohranila in se ne bi zniževala oziroma bi se celo širila in povečevala, posebej ko gre za vprašanje ekonomskih in socialnih pravic ter človekovega dostojanstva. To je tudi nasploh temeljna značilnost njegovega dosedanjega in tudi prihodnjega dela, je dejal.

Poudaril je, da se je za kandidaturo za ustavnega sodnika odločil, ker je po vrsti pritožb, mnenj in analiz, ki jih je večinoma napisal brezplačno, ugotovil, da je njegovo delo začelo dobivati obrise "nečesa podobnega, kot je filozofsko-psihološko svetovanje". Zato želi svojemu delu dati večji sistemski vpliv na način, da na ustavnem sodišču skupaj s preostalimi sodniki sodeluje pri sprejemanju odločitev, ki so pravno zavezujoče. "Da prevzamem privilegij odgovornosti za odločanje," je dejal.

Borut Pahor (vir: Facebook)

Mnenje premierja Janeza Janše, da imamo v Sloveniji eno najbolj spolitiziranih ustavnih sodišč do zdaj, ni želel komentirati, saj mu to, kot je dejal, onemogoča položaj, v katerega ga je postavila kandidatura za ustavnega sodnika.

Na splošno pa ne razume poskusov, da bi pri nas vse, kar počnejo ustavno sodišče ali posamezni ustavni sodniki, etiketirali z nalepkami levo ali desno. "Tovrstnih etiket ne uporabljam in jih tudi ne razumem. Nihče mi tudi še ni pojasnil, kaj točno pomenita oziroma kaj točno pomeni biti levi ali desni," je dejal. Ustavno sodišče je po njegovih besedah profesionalna institucija, zato mora biti edino merilo za presojanje njenega dela ustavnopravna prepričljivost njegovih odločitev.

(vir: osebni arhiv)

Teršek, 45-letni doktor pravnih znanosti, predava na Pedagoški fakulteti in Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru ter na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Ukvarja se z ustavnim pravom, demokracijo, človekovimi pravicami, svoboščinami ter sociološkimi in filozofskimi vidiki prava. Leta 2018 je že kandidiral za ustavnega sodnika, a je nato soglasje h kandidaturi umaknil.

V predsedniški palači se je v sredo predstavila tudi druga kandidatka za ustavno sodnico Barbara Zobec. Predsednik republike Borut Pahor ju je predlagal na izpraznjeno mesto ustavnega sodnika, saj 14. julija poteče mandat ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  04 .06. 2020 ob  14: 16
@Tiramola
Zgleda, da je demokracija v Slovenijo ponovno prišla , vsaj od sredine marca, a ne? Tvoje razumevanje tematike je zelo omejeno. Sistemsko korupcijo ne omogoča US ampak so jo ustoliciki tisti politiki, ki so l. 91 pisali zakone, ki so v veliki meri korupcijo omogočili. Poglej si zakon o lastninjenju, leva opcija je predlagala, beri Mencinger: prinesi denar in postani lastnik. Desna opcija se je zavzela za famozne certifikate. In iz tiste zgodbe smo dobili nove lastnike brez da bi kupovali z denarjem. Žal je to tako bilo. Seveda da niso krivi samo desničarji, tisti drugi so le izrabili kar so jim ponudili.
Tiramola  |  04 .06. 2020 ob  11: 53
Ustavno sodišče v tej državi ima izrazito levo etiketo.
Vidna etiketa iz vesolja in g. TERŠEK je ne prepozna in je ne razume predvsem ne pozna naše zgodovine. Leta 1991 je juga razpadla tudi zaradi leve komunistične etikete.
Od tistega sistema smo odšli, a le za trenutek je trajala demokracija.
Ustavno sodišče je krivo in nosi levo etiketo,ker je dovolila sistemsko korupcijo, ki nas uničuje.
Imeli boste možnost soočenja z levo etiketo, če boste izbrani. Izbrani od predsednika, ki ima etiketo. Levo že 50let.
Lp

Lili |  04 .06. 2020 ob  09: 10
uuuuuuu kakšno presenečenje... in itak vedno zmagajo levičarji, pa potem (in predtem in vmes) stalno lajajo
Avša |  04 .06. 2020 ob  08: 41
Pravi, ultra populist. To bo žurka na ustavnem sodišču.
hribi |  04 .06. 2020 ob  07: 32
Po predstavitvi obeh kandidatov je vsem v tej državi jasno, da je Teršek veliko bolj suveren kandidat. Pravzaprav vsem razen Pahorju ki leze Janši v rit da je prav grdo.