TERŠEK UMAKNIL SOGLASJE ZA USTAVNEGA SODNIKA: Kaj se je sinoči dogajalo v predsedniški palači?

Slovenija

Profesor na Univerzi na Primorskem Andraž Teršek je v torek zvečer predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika, poroča Dnevnik. Teršek naj bi ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov.

Pahor se namreč v teh dneh z vodji poslanskih skupin posvetuje o podpori možnim kandidatom za ustavne sodnike. Na njegov poziv sta prispela dva predloga, poleg Terškove še kandidatura Boštjana Pintarja. A se je Teršek po poročanju Dnevnika odločil, da soglasje h kandidaturi umakne.

Razlogov za to potezo Teršek v sporočilu Pahorju ni navedel, prav tako je ni želel pojasniti za Dnevnik. Ker pa je odločitev sprejel nekaj ur po prvih pogovorih predsednika republike s predstavniki parlamentarnih strank o kandidatih za novega ustavnega sodnika, je mogoče sklepati, da ji je botrovalo dogajanje v predsedniški palači. Teršek naj bi namreč ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov, navaja časnik.

Pahor se je v torek sestal z vodji poslanskih skupin LMŠ in SDS, Branetom Golubovičem in Danijelom Krivcem. Medtem ko v LMŠ podpirajo Terška, pa je Krivec Pahorju povedal, da v stranki ne podpirajo ne Terška ne Pintarja, pač pa kot kandidatko predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak.

Ker so poleg LMŠ podporo Teršku napovedali le še v SD in SNS, naj torej možnosti za izvolitev ne bi imel. Terškov umik torej krepi možnost, da Pahor kot kandidatko za ustavno sodnico predlaga Trstenjakovo.

Ta po Krivčevih besedah s kandidaturo soglaša, sama pa je še pred srečanjem Krivca s Pahorjem za STA povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala.

Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra.

Deli novico:

Vidim, da je imel nekdo na Regionalu |  24 .10. 2018 ob  16: 46
ponovno "demokratične" popadke ...
muffa |  24 .10. 2018 ob  11: 02
spolitizirano ustavno sodišče je naredilo veliko škode državi in poštenim državljanom
Jožica |  24 .10. 2018 ob  10: 11
Moje laično mnenje je da se ustavni sodniki nebi smeli mešati z politiko. To so panoge katere bi morale biti neodvisne ena od druge. Dokler bo tako bo tudi vse tako kot je.
prst u oko |  24 .10. 2018 ob  08: 32
Ne dopade se mi, da se politične stranke mešajo v izbiro ustavnih sodnikov, ker mi te poteze dajo slutiti, da se tudi med ustavnimi sodniki dogajajo pristranske odločitve. Sicer je pa Verica Trstenjak ena tistih, ki stoji na lastnih nogah in sigurno enakovredna konkurentka, če ne veliko boljša, kot je Teršek.