TERŠEK OBJAVO PLAČ POLICISTOV OZNAČIL ZA VELIKO MANIPULACIJO: "Obstaja tudi sum o storitvi kaznivega dejanja"

Slovenija

Dejanje ministra Hojsa, ki je na spletni strani Ministrstva RS za notranje zadeve poimensko objavil plače javnih uslužbencev notranjega ministrstva, Slovenske policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve, sproža plaz odzivov. Na družbenem omrežju Facebook se je z zapisom odzval tudi ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki sicer poučuje na Univerzi na Primorskem.

Spomnimo, ob razglasitvi stavke Policijskega sindikata Slovenije, je minister objavil preglednico z imeni, priimki, nazivi in organizacijskimi enotami, kjer delajo uslužbenci. Ob tem pa so prikazane tudi plače 8694 zaposlenih za december 2020. V času epidemije prejemajo javni uslužbenci dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Minister Hojs je stavko označil tudi kot "neupravičeno in neutemeljeno".

V skladu z 38. členom zakona o sistemu plač v javnem sektorju, naj bi bile plače javnih uslužbencev javne. Dr. Andraž Teršek je na svojem Facebook profilu zapisal, da je bil obveščen o javni objavi in "tudi o nekaterih drugih dejstvih in okoliščinah. Ne samo o tem, da približno 500 eur pri posameznih osebah pomeni (legitimni) neto dodatek zaradi epidemije, 250 eur dodatek za varovanje schengenske meje in podobno".

dr. Andraž Teršek

A kot pravi, zanj to ni bistveno. Bistveno je, kot izpostavlja ustavni pravnik, naslednje: "Tudi plače policistk in policistov so prenizke; delovne razmere, v katerih dela policija, tudi aktualna interna politika vodenja in odločanja, s tem pa prevladujoča praksa delovanja in ravnanj "na terenu", si po moji oceni, ki ni edina in pri tem nikakor nisem osamljen, zasluži oznako "nevzdržno"; to vključuje tudi pričakovanja, navodila in zahteve vodstev (ali "z vrha"), kaj naj počnejo in kako naj v javnem prostoru ravnajo policistke in policisti".

Objavo teh podatkov je označil za "veliko manipulacijo". Teršek verjame, da je objava "splošno nevarna, ker razkriva tudi imena oseb, ki opravljajo posebne naloge, ne le nalog uniformiranih policistk in policistov". Ravnanje "kategorično odstopljenega ministra", kot poimenuje ministra Hojsa, pa je ocenil kot pravno nezakonito.

SPOŠTOVANE POLICISTKE IN SPOŠTOVANI POLICISTI, bilo mi je sporočeno, da je javna objava vaših imen in priimkov,...

Objavil/a Andraž Teršek dne Torek, 12. januar 2021

"Prepričano zapišem, da gre tako za prekršek (o tem bo verjetno več ali vse povedala Informacijska pooblaščenka), kot tudi za ... previdno bom zapisal... obstoj utemeljenega suma o storitvi kaznivega dejanja (opazim možnost steka več kaznivih dejanj) in za obstoj dobrih stvarnih razlogov za ugotavljanje storjenega civilnega delikta. Več njih," je zapisal.

Kot pojasnjuje Teršek, "delati, biti zaposlen v 'javnem sektorju' še ne pomeni biti 'javna oseba' in še ne pomeni pravnega bremena biti javno izpostavljen z osebnimi podatki". V zaključku je nagovoril poslanke in poslance Državnega zbora, ki naj bi bili poučeni "o tem, kako se lahko ravna v primeru, ko javni funkcionar vlade krši ustavo in/ali zakon […] in tudi, kako se ugotavlja 'politična odgovornost' in kaj to pomeni".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .01. 2021 ob  14: 41
Nobenega kaznivega dejanja ni, javna služba = javna plača. Če naj pa gredo gospe in gospodje v privatni sektor, je dosti služb na razpolago.
kokodek |  12 .01. 2021 ob  21: 34
-1
nepreklicno odstopljeni minister naj pokaže še plače čistilk, vzdrževalcev, kuharjev....in potem naj izpolni še zadnjo obljubo in odstopi!!!!!!