TERŠEK JE PREPRIČAL PAHORJA: Primorski pravnik se bo za mesto ustavnega sodnika 'boril' proti Zobčevi

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je v DZ poslal predlog, s katerim za mesto sodnika na ustavnem sodišču predlaga Barbaro Zobec in Andraža Terška. Oba se bosta še pred odločanjem v DZ predvidoma naslednji teden v predsedniški palači predstavila javnosti, so sporočili iz urada predsednika republike. Primorski pravnik, zaposlen na Univerzi na Primorskem, Teršek je sredi meseca, torej pred znano predsednikovo odločitvijo, za Regional podal enega redkih intervjujev.

Andraž Teršek je kot predavatelj zaposlen na primorski univerzi.

Zdajšnji ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa namreč 14. julija poteče devetletni mandat. Pahor je zato 14. februarja objavil javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču, na katerega je prispelo sedem kandidatur - Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec.

V posvetovanjih s poslanskimi skupinami se je izkazalo, da največ podpore uživata Zobčeva in Teršek. Zobčevo so javno podprli v SDS, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi. Medtem so v LMŠ, Levici in SNS javno napovedali podporo Teršku. O podpori slednjemu so pripravljeni razmisliti tudi v SAB, so napovedali. V SMC, SD in DeSUS javno niso posebej izpostavili nobenega od kandidatov.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Za izvolitev ustavnega sodnika je v DZ potrebna večina glasov vseh poslancev, torej 46. Glasovanje je tajno. Že pred časom so v predsednikovem uradu izpostavili, da se bo Pahor potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  31 .05. 2020 ob  20: 03
On ni primorec!!
kokodek |  30 .05. 2020 ob  21: 20
škodljivi podrepniški Pahor
hribi |  30 .05. 2020 ob  18: 59
Pahor se ne more upreti JJ in je v skladu z njegovo naravo predlagal 2 kandidata. Ker kot predsednik nima jajc da reče - jaz sem se odločil za tega kandidata. Politika je vedno izbira. Sedaj pa naj se v DZ pokoljejo. Pahor bi želel narediti uslugo JJ ve pa, da ta njegova kandidatka nima možnosti.