TEKSAS V ANKARANU: Občinski gostinski obrati, ki prinašajo izgubo, "sponzoriranje" občinskih funkcionark, najbogatejši proračun pa s primanjkljajem

Ankaran

Občina Ankaran se je lansko poletje prelevila v gostinca. Odprla je tako imenovane "režijske obrate" pod Valdoltro, na Študentu in Sv. Jerneju, prihodnje leto pa naj bi nov zrasel še na Sv. Katarini. Gostinstvo se najmlajši slovenski občini obrestuje, bi pomislili, a resnica je, da je občina z režijskimi obrati letos imela izgubo. Zakaj se torej ankaranska občina, kot edina v Sloveniji, ukvarja z gostinstvom in to kljub izgubi? Je razlog v sponzoriranju proizvodov oseb, neposredno povezanih z občino?

Občina Ankaran je lansko poletje odprla tri režijske obrate, v katerih pivo in vino ponujata tudi podjetji, ki sta zelo blizu občinski funkcionarki Lindi Rotter in Barbari Švagelj. Rotterjeva, tedaj vršilka dolžnosti direktorice uprave sedaj pa vodja kabineta župana, je nosilka dejavnosti piva San Nicolo, Barbara Švagelj, nepoklicna podžupanja, pa soustvarja Vino Černe.

Občina z gostilnami v "javnem interesu"

Na ankaranski občini konflikta interesov niso nikoli opazili. “Zakona ne kršimo, saj občina z njima ni sklenila neposredne pogodbe,” je že lani za Primorske novice zatrjeval ankaranski župan Gregor Strmčnik. Slabe vesti (dobesedno naslov članka) nista nikoli imeli niti obe ponudnici lokalnih izdelkov.

Nasprotnega mnenja je takrat bil Darko Kavre, Ankarančan in občinski svetnik iz stranke Ankaran je naš, ki je kljub zagotovilom župana menil, da sodelovanje občinskih funkcionark pri profitni dejavnosti občine ni (vsaj) moralno primerno.

Letos izguba

A kaj ko občina z režijskimi obrati dejansko nima profita. Kot pišejo Primorske novice, so vsi trije režijski obrati letos ustvarili 171.011 evra prihodkov in 172.193 evra odhodkov, s tem pa ustvarili dobrih tisoč evrov primanjkljaja.

Četudi občina ni imela finančnega dobička, je Strmčnik, ki v izjavi za časnik poudarja, da denar ni vse, s poslovanjem zadovoljen.

“Odločitev, da občina odpove poslovno sodelovanje zasebnim ponudnikom ter vzpostavi lasten obrat, je bila pravilna.” Obstajajo namreč tudi načini, kako bi lahko dobičkonosnost gostinskih lokalov na kopališčih povečali.

Strmčnik kot potencialno rešitev navaja "delo na črno"

V članku, ki so ga objavile Primorske novice, med načini, ki bi zagotovile dobičkonosnost "občinskih gostiln", Strmčnik našteva pritisk na dobavitelje, naj kupujejo cenejše izdelke, dvignili bi lahko cene izdelkom ali zmanjšali stroške dela, lahko bi minimalno ali celo "na črno" plačevali delavce. A kot pravi, teh poti ne nameravajo ubrati.

Najbogatejša slovenska občina po proračunu glede na prebivalca 

Občina kljub izgubi v gostinskih lokalih novih prijemov očitno niti ne potrebuje – je namreč najbogatejša občina po proračunu glede na prebivalca. Šteje nekaj manj kot tri tisoč občank in občanov, za letošnje leto pa ima načrtovanih dobrih devet milijonov evrov prihodkov. Na vsakega občana ima torej dobrih tri tisoč evrov. Načrti za prihodnje leto pa naj bi bili še višji. Po nekaterih informacijah naj bi občinski proračun za leto 2018 znašal kar 12 milijonov evrov, kar pomeni štiri tisoč evrov na občana.

Ob tem se zato pojavi vprašanje: kako ima lahko najbogatejša občina v državi, če upoštevamo število njenih prebivalcev, letos dobrih 600 tisoč evrov primanjkljaja? 

Deli novico:

Tex Willy |  04 .01. 2018 ob  13: 13
Danes so začeli rompat krožno. Končno so zečeli delat v Ankaranu. Zna bit da je od novih kadrov. Ve kdo imena novozaposlenih?
@wtf |  12 .12. 2017 ob  23: 05
Bomo še drago pačali. Ua vsako stvar ki se danes dela v AN.
@Joža | 7.12.2017 ob 09:42 |  10 .12. 2017 ob  14: 05
Imaš popolnoma prav. Le nekaj v zvezi s SD mi ne štima oziroma bi rada neko širšo razlago. Namreč, ko govoriš o SD-ju na tak način, slabšalni, kot razumem sama, upam, da misliš na tiste, ki so tam ostali in ki so pripomogli, da je stranka danes v takem stanju, da se ne bo pobrala nikoli več. Pa vsi niso bili slabi. Še slabši pa so tisti, ki niso imeli niti toliko poguma, da bi javno povedali, da so postali lakaji nekoga drugega (tudi pod "priporočili" o ohranjanju služb zase, svoje bližnje itd.), in ki so danes med ustanovitelji nekih drugih strank, ki jih vodi - no, saj vemo kdo. Taki in podobni pa imajo npr. začasno bivališče tam, kjer dejansko prebivajo in obratno, sedijo pa v Občinskih svetih, itd. To smo mi, ponosni (klečeplazni), pošteni (nepošteni), objektivni (danes tu - jutri tam), dostojanstveni (brez hrbtenice) SLOVENCI! Stranke niso niti pomembne - taki smo tisti v strankah in tisti zunaj njih..
Volitve |  08 .12. 2017 ob  23: 23
Volitve 2018 bojo še bolj vroče kot 2014. Sedaj vodsto občine se prebuja iz zimskega spanca in dela na veliko?
@uprava |  08 .12. 2017 ob  23: 20
Ankarančan ali raje Ankarančanka? Barbika?
Ne ne  |  08 .12. 2017 ob  15: 57
Barbara Švagelj pa ne! Ona, da bi pristavili skledico in prodajala svoja vina Černe na podalgi vezic in poznanstev? Ona polna morale in očitkov? Neeeee ....ne verjamem ..... hh ....e moja Barbara
Joža |  08 .12. 2017 ob  11: 12
Viva Ankaran-Ancarano
Ankarančan |  08 .12. 2017 ob  11: 10
-1
Bistvo komentarja ni bila časovnica ali natančneje ime glasila, bistvo je bilo, da ste imeli dovolj časa za prepričevanje, zdaj se morajo dogajati obljubljena dejstva.
Joža |  08 .12. 2017 ob  11: 01
@Ankarančan
preberi prosim zadevo v celoti. Ti bom samo ta del teksta navedel: "in delili Amforo vsak teden, tudi po 2 ali 3 enake izvode smo dobili."
Amfora ni NIKOLI izhajala tako pogosto kot navajaš.
Ankarančan |  08 .12. 2017 ob  10: 59
Je pa dejstvo to, da skušate mene diskreditirati s plačancem, mono, tistim iz beograjske,... obračate pa temo proč od bistvenega...brezglavo trošenje javnega denarja. Dokler je bil najemnik lokala je bilo 28.000€ plusa, zdaj pa je 1000€ minusa. Že to je oškodovanje občinskega proračuna. Zakaj niso pustili najemnika noter in bi vložili teh 29.000€ v urejanje plaže?
Ampak zagotovo boste našli priročni uradni izgovor, ker ste bili zagotovo med tistimi junaki ki so purpeno v odtok brizgali.
Ankarančan |  08 .12. 2017 ob  10: 43
"Podpisi podpore so se dogajali čisto v drugem obdobju, ko je bilo treba občino ustanoviti, to je bilo pred ustanovitvijo občine"
In kaj sem jaz napisal?
Joža |  08 .12. 2017 ob  10: 39
@Ankarančan
Tvoje besede: "Prepričevanje se je dogajalo pred ustanovitvijo občine ko ste hodili po domovih zbirat "podpise podpore" in delili Amforo vsak teden, tudi po 2 ali 3 enake izvode smo dobili."
Podpisi podpore so se dogajali čisto v drugem obdobju, ko je bilo treba občino ustanoviti, to je bilo pred ustanovitvijo občine. Pred volitvami ni izhajala Amfora, ampak je RIA delala kampanjo za volitve in je normalno, da so zadeve izhalajle malo bolj pogosto.
Večina tvojih pisanj je politična diskreditacija in to si dokazal spet in znova.
1