TEKOM DNEVA BO ODPRT NOV PORTAL: Potrjeno okuženi bodo dobili kodo za aktivacijo v aplikaciji Ostani zdrav

Slovenija

Epidemiologi ob velikem številu vsakodnevno potrjenih novih primerov okužb z novim koronavirusom vseh, ki jim je okužba potrjena, ne bodo uspeli priklicati, zato so pripravili navodila. Delovati pa bo začel tudi poseben portal, kjer bodo osebe s potrjeno okužba dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji Ostani zdrav.

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, epidemiologi prosijo za razumevanje, ker ob tako velikem številu vsakodnevno potrjenih primerov vsakogar verjetno ne bodo uspeli priklicati.

Bodo pa poskušali vsaj tiste rizične, tudi zato, da morda zaznajo koga, ki je v zdravstveni stiski, pa sam sebi v tem primeru niti ne zna pomagati, je dejala Čakš Jagrova in napovedala, da bo še vedno velik poudarek tudi na sodelovanju regijskih epidemiologov z domovih starejših občanov.

Za tiste, ki jih ne bodo uspeli poklicati, pa so pripravili navodila oz. informacije, kako ravnati, če jim je bila potrjena okužba, oziroma so bili v stiku z nekom, ki je okužen. Navodila so dostopna tako na spletni strani NIJZ, v kratkem pa jih bodo začeli deliti tudi na vseh vstopnih mestih, kamor bodo ljudje prišli na odvzem brisa.

Tako bodo te dokumente dobili že vnaprej in v primeru, da bo njihov test pozitiven, bodo imeli informacijo, kako ravnati. Tekom dneva bo aktiviran tudi portal, kjer bodo osebe po prejemu obvestila o potrjeni okužbi lahko dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji #Ostanizdrav.

Sicer pa Čakš Jagrova ob spremenjenem načinu testiranja meni, da bi bilo verjetno smiselno, da bi svojo kodo dobili tudi tisti, ki imajo okuženega v družini in tudi sami simptome, značilne za covid-19, ter bi zanje zdravnik na podlagi epidemiološke situacije ocenil, da so zelo verjetno okuženi.

Nuška Čakš Jager

Kot je dejala Čakš Jagrova, drugi val epidemije kaže "zelo neprijetno sliko". Podoben trend rasti števila okužb pa beležijo v vseh evropskih državah, tudi na Švedskem.

V Sloveniji je število aktivni primerov že v torek preseglo 18.000. Med statističnimi regijami je najbolj prizadeta gorenjska, ob njej pa še koroška in osrednjeslovenska. Še vedno beležijo velik porast okužb predvsem v starostni skupni od 35 do 44 let. Kot v ostali populaciji pa raste tudi število potrjenih primerov med zdravstvenimi delavci.

Kar zadeva šole, je bilo pred začetkom počitnic največji delež okuženih v starostni skupini med 15 in 18 letom starosti. Najmlajši, torej vrtčevski otroci, pa v skupnem deležu otrok in mladostnikov predstavljajo minimalen delež, je navedla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija