TEKMA ZA UEFIN POKAL DANES TUDI Z OBALNO NOTO: Nogometno žogo bo krasila risbica 11-letnega Vana iz Izole (VIDEO)

Izola

Nogometna žoga za današnjo tekmo UEFA superpokala ima poseben dizajn. Sestavljale jo bodo otroške risbe, ki so bile izbrane na Uefinem natečaju. Med njimi je tudi risba enajstletnega Vana iz Izole, ki je nastala na nogometnem taboru v Mladinskem zdravilišču RKS Debeli rtič.

Če se boste danes med tekmo Bayern iz Munchna in Sevillje FC osredotočili na žogo, boste lahko opazili, da je ta posebna. Za njen dizajn so namreč poskrbeli otroci s svojimi risbicami. Te so bile izbrane v sklopu Uefinega natečaja, na katerega je prispelo več kot 200 risb iz cele Evrope. Med osemnajstimi izbranih, ki so integrirane v dizajn žoge, je tudi risba iz Slovenije. 

To je ustvaril enajstletni Van iz Izole, med svojim počitnikovanjem v Mladinskem letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič. 

Van in njegova družina

Slednje že nekaj let sodeluje z Uefino fundacijo za otroke in med poletnimi počitnicami redno organizira nogometne tabore, namenjene otrokom iz različnih okolij z zdravstvenimi težavami ali  ker nimajo dobrih pogojev v življenju.

Na enem od teh taborov je sodeloval tudi Van, ki mu nogomet pomaga, da se poveže z drugimi otroki. Po lanskoletnem taboru je Van, ki ima posebno obliko Aspergerjevega sindroma svoja čustva izrazil v risbi. Kot je dejal za Uefin natečaj, veliko riše in tokrat je narisal tisto, kar je bistvenega pomena za vsak šport. Njegova risba oziroma strip prikazuje dve ekipi – zmagujočo in poraženo. S stripom pa sporoča, da v športu ni pomembno zmagati, ampak se zabavati. Kot pravi, je "to sporočilo namenjeno vsem otrokom, da se ne navadijo vedno zmagovati".

Ob januarskem izboru risb je predsednik Uefe, Aleksander Čeferin, dejal, da je "prepričan, da bodo otroci navdušeni, ko bodo na žogi, s katero bodo nogometni zvezniki na tako pomembni tekmi dosegali gole, videli svoje risbe. Pravi navdih je bilo videti te odlične risbe in slišati zgodbe otrok. Upam, da jim bo v veselje, da je njihova umetnina pristala na žogi za tako pomembno tekmo in jih bo to motiviralo ne le za igranje nogometa, temveč tudi za to, da sledijo svojim sanjam."

Poleg Vanove risbice bodo žogo krasile še risbe otrok iz Češke, Nemčije, Madžarske, Litve, Nizozemske, Portugalske, Španije in Švice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija