TEH STVARI NIKOLI NE ČISTITE Z VODO! Napaka vas lahko drago stane

Trendi

Voda je daleč najcenejše in tudi okolju najbolj prijazno čistilo v vsakem gospodinjstvu. Vendar to ne pomeni, da je primerna za vse površine. Razkrivamo vam, katerih sedmih stvari ne smete nikoli čistiti z vodo.

1. Laminatna tla

Čeprav je veliko lesenih in laminatnih podov vodoodpornih, se sčasoma obrabijo, zato jih čiščenje z vodo lahko na koncu poškoduje. Da se tla ne bi "napihnila", je bolje, da jih obrišete z vlažno krpo ali pa uporabite poseben brisalec za tla.

2. Pliš

Če se občutljiva vlakna zmočijo in posušijo, lahko na pohištvu ostane vzorec brisanja. Za čiščenje je zato veliko bolj primerno posebno čistilo za tekstil. Enako velja na primer za semiš in mikrovlakna.

3. Elektronske naprave

Umazanijo na zaslonih, tipkovnicah in podobnih napravah vedno najprej odstranite s suho krpo in nikoli neposredno z vodo. Pri trdovratni umazaniji lahko na krpo poškropite tudi blag detergent in z njim očistite napravo. Za čiščenje zaslona lahko uporabite tudi posebne krpe.

4. Kontaktne leče

Voda iz pipe ni sterilna in lahko vsebuje bakterije ali celo parazite, ki lahko pridejo v oko, ko si vstavite lečo. Zato morate vedno uporabljati posebne visokokakovostne tekočine za kontaktne leče, ki temeljito očistijo in razkužijo lečo ter odstranijo beljakovinske usedline.

6. Usnje

Usnjena oblačila in pohištvo so izjemno občutljiva. V kombinaciji z vodo lahko na usnju ostanejo proge, v najslabšem primeru pa pride celo do poroznosti in razpokanosti materiala. Za čiščenje usnjenih sedežnih garnitur in podobno uporabljajte samo posebne izdelke za nego usnja.

7. Marmor

Marmor vedno čistite na suho. Hrapavo umazanijo na marmornih tleh lahko pometete z mehko metlo ali marmor posesate. Če je treba zaradi močne umazanije uporabiti vodo, jo je najbolje uporabiti čim manj, sicer lahko zaradi vodnega kamna površina čez nekaj časa izgubi sijaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija