TEGA SADEŽA NE BOSTE SVEŽEGA DOBILI V NOBENI TRGOVINI: Ste se kdaj vprašali, zakaj?

Kulinarika

Ste se kdaj vprašali, zakaj v prav nobeni trgovini z živilskimi izdelki ne morete kupiti svežih oljk? Zakaj jih na trgovskih policah dobimo samo vložene? Tu je odgovor.

Roko na srce, sveže oljke so groznega okusa – tako zelo, da jih trgovine ne želijo prodajati. Sestavina, ki okus oljk naredi grenak in nič kaj prijeten, je oleuropein. Sveže oljke ga vsebujejo do 14 odstotkov.

Da bi oljke lahko jedli, jih oljkarji in kuharji pripravijo na tri različne načine, ki zmanjšujejo prisotnost in grenkobo oleuropeina. Pri prvih dveh metodah se sadeži potapljajo v vodo ali se fermentirajo v slanici. Pomanjkljivost omenjenih metod je dolgotrajnost, piše srbski Telegraf.

Tretja metoda je kemijska bližnjica in je veliko hitrejša, uporablja pa se jo predvsem za hitro pripravo oljk v jedeh. Oljke je potrebno izsušiti v natrijevem hidroksidu. Slednji pospešuje kemijsko razpadanje oleuropeina in sladkorja, oljke pa naredi manj grenke. A tudi ta proces ne deluje čez noč – potreben je teden dni. Po temeljitem izpiranju lahko oljke shranimo v slanici in jih uporabimo tudi kasneje, še piše Telegraf.

Deli novico: