TE IZDELKE NIKOLI NE NANAŠAJTE NA OBRAZ: So strup za kožo!

Trendi

Koža je največji organ oziroma čutilo človeškega telesa, ki varuje vse druge organe v organizmu, pomaga pri uravnavanju telesne temperature, izločanju znoja ter zaščiti pred izhlapevanjem. Pomembna je za fizično zdravje in tudi za samozavest, ki vpliva na psihološko zdravje. Zlasti koža na obrazu je eden poglavitnih delov našega telesa in lahko bi rekli, da rek "obraz je ogledalo zdravja" kar drži. Vsakodnevna nega kože na obrazu je pomembna za ohranjanje zdravega in mladostnega videza, ampak ni nujno, da je vse, kar počnemo z namenom negovanja kože tudi ustrezno. Predstavljamo izdelke, za katere dermatologi pravijo, da so strup za kožo.

1. Mineralno olje

Mineralno olje lahko zamaši pore, kar pogosto vodi na primer do aken ali mozoljavosti, ki je bolezen kože s spremembami. Mozolji navadno izbruhnejo na obrazu, prsih in hrbtu. Lahko pride tudi do nastanka milij oziroma majhnih belih ali rumenih pikic pod veko ali na veki, včasih pa se pojavijo tudi na nosu ali na licih. Gre za majhne ciste, ki se oblikujejo tik pod površino kože in so običajno izjemno trdovratne.

Poleg tega se lahko pride do razširjenih in zamaščenih por oziroma ogrcov, ki so pravzaprav maščoba, ki je zastala v zunanjem delu žleze lojnice. Na žalost je ogrce preprosto opaziti, saj so temne barve in čisto malo dvignjeni nad ostalo kožo. Najbolj pogosti so prav na nosu, lahko pa se pojavijo tudi na rokah, prsnem košu, hrbtu in na vratu.

2. Navadno milo za roke 

Dermatologi niso ljubitelji navadnih mil, saj naj bi odstranila bistvena hranila, ki jih koža potrebuje. Večina današnjih mil je namreč zelo bazičnih. Koži lahko odvzamejo naravna olja ter jo tako pustijo suho, nategnjeno in dovzetno za kožne ekceme.

Mnogi ne priporočajo uporabe mila za umivanje obraza in vratu, razen tistim, ki imajo običajno zelo mastno kožo. Veliko bolje je uporabiti blago milo z naravnim pH. Za nekateri že vse življenje uporabljajo trdo milo, saj se z njim počutijo čiste. Pri tistih, ki imajo občutljivo kožo, bi koža sčasoma dobila videz in občutek suhe slive ali usnja za čevlje.

3. Izdelki, ki vsebujejo alkohol

To je še en dober razlog za branje etikete. Alkohol kože ne samo posuši in draži, ampak lahko povzroči kožne bolezni, kot so akne, ekcemi, rosacea, ki je kronična, periodična vnetna bolezen in dermatitis, ki je vnetna bolezen kože in se lahko pojavi v številnih različnih oblikah.

Na splošno enostavni in aromatični alkoholi delujejo kot topila in raztapljajo zaščitne lipide, ki krepijo stratum corneum oziroma zunanji sloj kože. Na ta način dehidrirajo in poškodujejo kožo, posledica pa je na primer dermatitis. Takšna poškodba zaščitne pregrade kože omogoča lažje prodiranje ostalih škodljivih sestavin iz kozmetičnih izdelkov v kožo, kar lahko poslabša dermatitis.

4. Šampon

Dermatologi ugotavljajo, da si ljudje umivajo obraz s šamponom zlasti v nujnih primerih, ko pri roki nimajo čistilnih sredstev za obraz. Površinsko aktivne snovi, ki očistijo lase, odstranijo odvečno maščobo in umazanijo, niso enake tistim, ki se jih najde na primer v gelu za čiščenje obraza. Šamponi so namenjeni čiščenju in negi las in ne občutljive kože na obrazu. Če se obraz čisti s šamponom, lahko koža sčasoma postane suha, luskasta in brez zdravega videza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Starkiller |  20 .08. 2021 ob  16: 44
-1
Ne vem no. Največji organ moje bivše ni bila koža......