TAŠNER VATOVEC: "Kot Primorec težko razumem vztrajanje uradnega državnega relativizma in revizionizma v Italiji"

Koper

Na otoku Rab bo v soboto spominska slovesnost ob 80-letnici osvoboditve taboriščnikov iz italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor, vendar pa kljub pozivom antifašističnih združenj tja ne bo italijanskega predsednika Sergia Mattarelle. Na to so se odzvali tudi v Levici, njihov poslanec Matej Tašner Vatovec pa je že pred časom naslovil na ministrstvo poslansko vprašanje "o meddržavnih odnosih, italijanskem revizionizmu in komemoraciji na Rabu".

Kot so zapisali v stranki Levica, 80. obletnica osvoboditve koncentracijskega taborišča na Rabu in kapitulacije fašistične Italije predstavlja priložnost za oživitev razprave o italijanskem pogledu na polpreteklo zgodovino in o tem, kakšen odnos bo do tega imela Slovenija, zato je Tašner Vatovec naslovil na ministrstvo za zunanje zadeve poslansko vprašanje o meddržavnih odnosih, italijanskem revizionizmu in komemoraciji na Rabu, kamor so povabili italijanskega predsednika, ki pa je udeležbo na dogodku zavrnil.

"Po volilni zmagi radikalne desnice na čelu z Giorgio Meloni se v Italiji še toliko močneje uveljavlja zgodovinski revizionizem, ki je zelo prizanesljiv do fašizma, do italijanske imperialistične politike ter do preganjanja Slovencev in Hrvatov. Izkrivljene razlage zgodovine in rehabilitacije imperializma ter fašizma niso nič drugega, kakor sredstvo za spreminjanje javnega diskurza in današnje politične realnosti," so prepričani v Levici, kjer dodajajo, da je ta pogled že usidran v Italiji, po oceni Tašner Vatovca pa že dobiva značaj uradne ideologije, ki se mu Slovenija premalo odločno zoperstavlja.

Neposredno pred 80. obletnico poslanec še posebej poudarja, da je "osvoboditev fašističnega taborišča Kompor na Rabu še vedno aktualno vprašanje zavedanja pomena zgodovine in tega, kaj smo se od tragičnih dogodkov preteklosti naučili".

"V takšnih trenutkih so posebej zaskrbljujoče težnje po revidiranju zgodovine in predvsem poskusi opravičevanja storjenih zločinov. Zelo izrazito goji tak odnos Republika Italija, ki povojne dogodke v jugoslovanski Istri napihuje v taki meri, da jih označuje za 'etnocid', s tem pa relativizira fašistična grozodejstva. Kot Primorec težko razumem vztrajanje uradnega državnega relativizma in revizionizma v Italiji ter pomanjkanje hitrejšega in učinkovitejšega vzpostavljanja recipročnosti, ki izhajajo iz številnih povojnih dogovorov med državama," še opozarja Tašner Vatovec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .09. 2023 ob  07: 54
pošljite Boruta k Mattarelli naj ga pocuka za rokav že, ki ga je držal za rokco
vseved |  08 .09. 2023 ob  00: 24
Vatovec marsičesa ne razume.
vseved |  08 .09. 2023 ob  00: 23
-1
@železni, se pravi da tvoj idol Jajo ni dober komunist ?
ManofSteel |  07 .09. 2023 ob  19: 17
-4
Dober komunist je samo mrtev komunist!