TAMARA KOZLOVIČ: "V parlamentu je mogoče za Koper narediti stvari, ki jih od tukaj že leta ne moremo premakniti naprej"

Koper

Tamara Kozlovič, ki trenutno vodi koprsko občinsko upravo, pravi, da naša družba potrebuje spremembe in dosegli jih bomo veliko lažje, "če se izpostavimo tudi povsem običajni ljudje z iskrenimi nameni izboljšati naša življenja". Po njenem mnenju si Koper in Istra zaslužita več in bo kot poslanka Gibanja Svoboda to lahko tudi dosegla.

Tamara Kozlovič; foto: Aljoša Rebolj

Kako to, da ste se odločili za takšen vstop v politiko?

Politika me pred tem nikoli ni privlačila, saj sem vedno imela občutek, da je za moj značaj in način dela premalo učinkovita in včasih bolj obremenjena z ideologijo kot z reševanjem problemov. Odkar vodim občinsko upravo Mestne občine Koper, pa sem se večkrat zalotila, da razmišljam o tem, kako bi se državo dalo voditi bolje, bolj pravično, manj centralizirano. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da Koper trpi, ker nima dovolj povezav in kontaktov v Ljubljani. Prepričana sem, da tudi Slovenija trpi, ker nas obravnava kot obrobje.

Koper in Istra si zaslužita več in mislim, da bom kot poslanka Gibanja Svoboda to lahko tudi dosegla. Ni pa bila odločitev za kandidaturo lahka. Rada imam svojo zasebnost in je res kar šok, ko čez noč postaneš tarča številnih zlobnih jezikov. Po drugi strani me prav te neprijetnosti utrjujejo v prepričanju, da sem se odločila prav. Naša družba potrebuje spremembe in dosegli jih bomo veliko lažje, če se izpostavimo tudi povsem običajni ljudje z iskrenimi nameni izboljšati naša življenja.

Kako to, da ste se odločili kandidirati na državnozborskih volitvah in ne denimo na lokalnih?

Svoje delo na Mestni občini Koper imam zelo rada in ga opravljam z veseljem vse od prvega dne zaposlitve. Pred tem povabilom h kandidaturi nisem nikoli dobila občutka, da bi za svoje mesto in občino lahko naredila več v kakšni drugačni vlogi.

Kako to, da ste se odločili kandidirati pri stranki Gibanje Svoboda?

Verjamem v svobodno, socialno pravično in odprto družbo, manj pa strankam, ki so doslej te vrednote zapisovale le v svoje volilne programe. Samo rojstvo Gibanja Svoboda sem razumela kot nezaupnico obstoječim strankam in odgovor državljank in državljanov na odmik Slovenije od temeljnih demokratičnih vrednot, kulture dialoga ter načel enakih možnosti in medsebojnega spoštovanja; da Gibanje Svoboda ni le volilni projekt za enkratno rabo, ampak da je to tudi moje gibanje.

Predsednik stranke dr. Robert Golob je že dokazal, da je učinkovit, da ima veliko znanja in izkušenj, vizijo in sposobnost povezovanja, zato ne dvomim, da bo dober predsednik vlade in da bomo kandidatke in kandidati sposobni uresničiti obljube, ki jih volivkam in volivcem dajemo v kampanji.

Posted by Tamara Kozlovič on Sunday, April 10, 2022

Menite, da bi v parlamentu lahko več naredili za Koper in Slovensko Istro kot na občinskem nivoju? Če da, zakaj?

Ne gre za vprašanje količine, gre za vprašanje vsebine. Po več kot 17 letih dela v različnih vlogah na občini vem, da je v parlamentu mogoče za Koper narediti stvari, ki jih od tukaj že leta ne moremo premakniti naprej. Poznam ustroj javne uprave, vem za vse projekte, ki že leta stojijo ali se prepočasi izvajajo, zato se bom v Ljubljani lažje gibala med posameznimi ministrstvi in drugimi državnimi institucijami.

Katera bi bila vaša ključna prizadevanja v primeru izvolitve za poslanko? Katera področja bi si želeli v državnem zboru pokrivati?

Moja prva naloga v državnem zboru bo pospešiti ključne investicije za Slovensko Istro. Ceste, železnica, voda. Si pa seveda želim pokrivati predvsem tista področja, na katerih imam največ znanja in izkušenj. To sta področji turizma in javne uprave. Zelo blizu mi je tudi področje mladine, saj sem bila v mlajših letih zelo aktivna v različnih mladinskih organizacijah in še danes ohranjam stike, ki mi bodo pomagali pri delu. Zagotovo pa bom budno spremljala tudi vse aktivnosti države, ki bi lahko vplivale na razvoj edinega slovenskega pristanišča.

Turizem je že zelo dolgo tudi del mojega življenja. Kot dolgoletni vodja Turistične organizacije Koper sem v slovenskem turizmu pogrešala več povezovanja, več usklajenega delovanja in predvsem več medsebojnega spodbujanja. Eden izmed ključnih izzivov slovenskega turizma je po mojem mnenju dejstvo, da danes praktično nimamo institucije, ki bi se celostno in sistematično ukvarjala z razvojem turizma, seveda v tesni povezavi s promocijo turizma, ki jo izvaja Slovenska turistična organizacija. V Gibanju Svoboda zato med drugim zagovarjamo: - skrbno upravljanje državnega turističnega premoženja; - namenska nepovratna sredstva, s katerimi bodo lokalne skupnosti Slovenske Istre lažje urejale obmorske površine, za ohranjanje čistega slovenskega morja in njegove biodiverzitete; - pozicioniranje športnega turizma z izkoriščanjem obstoječih človeških in naravnih danosti; - državne spodbude delodajalcem v turizmu na področju pridobivanja in ohranjanja prepotrebnih turističnih poklicev. #TamaraKP #zapovezovalniturizem Gibanje Svoboda Slovenska Istra Gibanje Svoboda

Posted by Tamara Kozlovič on Friday, April 8, 2022

Katere problematike tarejo Mestno občino Koper in Slovensko Istro, ki bi jih lahko kot poslanka reševali na državnem nivoju?

Koper je eden izmed najmočnejših gospodarskih centrov Slovenije, a že tri desetletja ostaja na periferiji vseh prometnih povezav in pomembnih odločitev. Naše ceste so preobremenjene, dušimo se v tovornem in tranzitnem prometu, živimo v strahu, da nam bo zmanjkalo pitne vode. Pri nas je mladim še težje priti do stanovanj, kmetje se soočajo s sušo, nimamo dovolj kadrov, ki si želijo delati v turizmu, zaostaja razvoj turistične infrastrukture, ki je vir blaginje in integralni del tega okolja, ni pravih pristopov upravljanja. To je le nekaj izzivov, s katerimi se srečujemo vsak dan in zavedam se, da me v Ljubljani čaka res veliko dela.

Bi vas (v primeru izvolitve) zanimalo tudi kakšno od ministrskih mest? Če da, katero?

Za poslanko kandidiram, ker želim postati koprska poslanka in pozorno skrbeti, da bodo ministri uresničevali predvolilne obljube. Moj glas bo močan in za nekatere ministre verjetno tudi zelo siten.

Kaj bo v primeru vaše izvolitve v državni zbor z vašo zdajšnjo zaposlitvijo na mestu direktorice občinske uprave v Kopru? Kdaj se vam sicer izteče mandat?

Po nastopu mandata v Državnem zboru Republike Slovenije mi bo prenehal mandat direktorice občinske uprave, ne glede na to, da sem bila imenovana za 5-letni mandat, saj sta funkciji nezdružljivi. Je pa delo v Mestni občini Koper tako dobro organizirano in ekipa tako strokovna, da ne bo prišlo do nobenih motenj v delovnem procesu do imenovanja moje zamenjave. Zato je mojo kandidaturo podprl tudi župan Aleš Bržan.

Kakšni so vaši načrti v primeru, če v parlament ne boste izvoljeni? Vas zanimajo tudi lokalne volitve? Če da, v kakšni vlogi se vidite v tem primeru?

Svoje sedanje delo bom z veseljem opravljala še naprej in na lokalnih volitvah ne bom kandidirala.