ŠTUDENTKE IZOLIRANE IN SKORAJ POPOLNOMA POKRITE: Poučujejo jih lahko le ženske

Svet

Ženske, ki obiskujejo zasebne afganistanske univerze, morajo nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza, so odredili talibani. Sporočili so tudi, da morajo biti razredi ločeni po spolu ali pa vsaj razdeljeni z zaveso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obsežnem dokumentu, ki so izdale za izobraževanje pristojne talibanske oblasti, so prav tako odredili, da študentke poučujejo le ženske. Če to ni mogoče, jih lahko začasno poučujejo tudi "starejši moški" dobrega značaja, poroča AFP. Ženske morajo učilnico po koncu ure zapustiti pet minut prej kot moški, da se pred učilnicami ne družijo, nato pa morajo ostati v čakalnici, dokler njihovi moški kolegi ne zapustijo stavbe. Odlok velja za zasebne fakultete in univerze.

Neimenovani univerzitetni profesor je za AFP navodila komentiral kot praktično težko izvedljiva, češ da nimajo dovolj profesoric ali razredov za ločevanje deklet. Obenem pa je vseeno izrazil zadovoljstvo, da dekleta sploh smejo obiskovati univerzo.

Med prvo vladavino talibanov v Afganistanu, ki se je končala po mednarodnem posredovanju leta 2001, so bile dekleta in ženske večinoma izključene iz izobraževanja, saj so v državi veljala stroga pravila - ženske so dom lahko zapustile zgolj v spremstvu moža ali moškega sorodnika, učilnice pa so bile povsem ločene po spolu. Zunaj svojega doma so morale nositi burko, pokrivalo, ki jim je povsem zakrivalo obraz.

V novih predpisih, ki so jih talibani izdali v soboto, zahtevajo, da ženske nosijo nikab, ki za razliko od burke ne prekriva oči. Kot piše AFP, so v zadnjih letih burke in nikabi v veliki meri izginili z ulic Kabula, vendar so ostali pogosti v manjših afganistanskih mestih.

Odkar so bili talibani nazadnje na oblasti, se je stopnja vpisa na univerzo močno povečala, zlasti med ženskami, še piše AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija