TALIBANI NA MORILSKEM LOVU ZA NOVINARJI: O izrednem stanju v Afganistanu danes zunanji ministri Nata

Kronika

Talibanski borci v Afganistanu so ustrelili in ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca, medtem ko so ga iskali, poroča Deutsche Welle. Novinar sicer dela v Nemčiji, primer pa kaže, v kakšni nevarnosti so novinarji in njihove družine v Afganistanu, je opozoril direktor DW Peter Limbourg. Zunanji ministri zveze Nato se bodo medtem danes sestali na izrednem video zasedanju, posvečenem razmeram v Afganistanu in skupnemu pristopu zaveznic po talibanskem prevzemu nadzora v tej državi, od koder se nadaljuje evakuacija tujih in afganistanskih državljanov. Zasedanja naj bi se udeležil tudi zunanji minister Anže Logar.

Talibani so novinarja iskali od hiše do hiše, navaja DW. V tej akciji je bil nato ustreljen še en sorodnik novinarja, drugi pa so uspeli pobegniti in so zdaj na begu.

Talibani so preiskali domove še vsaj treh novinarjev, ki delajo za DW. Njihove kolege pa so odpeljali ali ubili. DW navaja primer Nematulaha Hemata iz zasebne televizije Gargašt, ki so ga talibani odpeljali, voditelja na radiu Paktia Gag Tufana Omarja pa so ubili.

"Očitno je, da talibani že izvajajo organizirano iskanje novinarjev, tako v Kabulu kot v provincah. Zmanjkuje nam časa," je opozoril Limbourg in pozval nemško vlado k hitri pomoči njihovim sodelavcem. Pozivu so se pridružili tudi drugi nemški mediji.

Zunanji ministri Nata na izrednem zasedanju o Afganistanu

Do srečanja prihaja po torkovem izrednem zasedanju veleposlanikov Nata, po katerem je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg priznal, da je zavezništvo presenetil hiter prevzem Afganistana s strani talibanov.

Stoltenberg je razmere v Afganistanu opisal kot "izredno resne in nepredvidljive". Nato se sedaj osredotoča na to, da zagotovi varen odhod osebja zavezniških in partnerskih držav ter Afganistancev, ki so pomagali zavezništvu. Prav tako si prizadeva za vzdrževanje operacij na letališču v Kabulu, od koder poteka evakuacija.

Več članic Nata je na torkovem sestanku napovedalo, da bodo v Kabul poslale dodatna letala, da bi pomagali evakuirati ljudi iz Afganistana.

Po hitri vrnitvi talibanov na oblast je tudi v zavezniških vrstah sicer slišati, da bo Nato moral opraviti temeljito analizo svojega delovanja v deželi pod Hindukušem in iz tega potegniti nauke. Kritike letijo še zlasti na ZDA zaradi naglega umika sil, ki da je povzročil kaotične in negotove razmere v Afganistanu. Na video zasedanju naj bi sodeloval tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija