TAKŠNO JE STANJE V KITAJSKI PROVINCI, KJER SE JE VSE ZAČELO: Šele delno odprtje šol, ki so bile zaprte od januarja

Svet

Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se danes vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske. V Južni Koreji se po epidemiji novega koronavirusa življenje vrača v ustaljene tirnice. Ljudje so se vrnili na delo, odprli so se muzeji in knjižnice, kjer je sicer treba upoštevati pravila družbene razdalje.

121 srednjih šol v 11-milijonskem mestu Wuhan je bilo zaprtih od januarja. Pouk je vmes potekal na daljavo.

Delno odprtje šol je najnovejši ukrep za postopno normalizacijo življenja v Wuhanu in provinci Hubei, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus in se od tam razširili po svetu.

Za zdaj so se v šole vrnili le dijaki najvišjih letnikov, ki se pripravljajo na sprejemne izpite za vpis na univerze. Kdaj se bodo v šolske klopi vrnili ostali dijaki in osnovnošolci, se oblasti še niso odločile.

Pri povišani telesni temperaturi vstop prepovedan

Učenci in učitelji so morali pred vrnitvijo v šole opraviti testiranje za koronavirus, šolske prostore pa so razkužili in očistili. V nekaterih šolah so zmanjšali število klopi v razredih in organizirali pouk v manjših skupinah.

Vse so ob prihodu v šole pričakali merilniki telesne temperature, osebe s povišano temperaturo pa niso smele vstopiti v šolske prostore.

V Južni Koreji v šolo prihodnji teden

Drugod po Kitajskem so se šole začele postopoma odpirati minuli mesec. V Pekingu in Šanghaju so se nekateri učenci v šolske klopi vrnili minuli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Koreja je bila ob začetku izbruha novega koronavirusa ena najhuje prizadetih držav poleg Kitajske, kjer se je virus začel širiti. V državi sicer niso nikoli uvedli karantene, so se pa prebivalci držali pravil družbene razdalje.

Zaposleni so delali od doma, če je bilo možno, začetek šolskega leta, ki je bil predviden marca, je bil preložen. Šole se bodo postopoma začele odpirati čez teden dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni dogodki, od koncertov do športnih prireditev, so bili preloženi ali odpovedani, muzeji in galerije zaprti, verski obredi pa ustavljeni.

Koronavirus vzel 250 življenj, skoraj brez novih okužb

V Južni Koreji so prevzeli nadzor nad izbruhom koronavirusa z obsežnim testiranjem, sledenjem in zdravljenjem. Njen model soočenja z izbruhom je bil zgled tudi za druge države.

V 51-milijonski državi je novi koronavirus zahteval nekaj več kot 250 življenj, število novih okužb pa se je zmanjšalo na skoraj nič. V zadnjih treh dneh so jih našteli 13, vse pri potnikih, ki so prišli iz tujine. Doslej so skupaj potrdili 10.806 primerov okužbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija