TAKŠNO JE BILO STANJE VČERAJ: Okužbe še vedno naraščajo v domovih za starejše

Slovenija

V ponedeljek so ob opravljenih 5868 testih potrdili 1292 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju objavila vlada. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19, štirje več kot v nedeljo. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1299 covidnih bolnikov oz. en več kot dan prej, na intenzivni negi pa jih je bilo pet več kot v nedeljo, in sicer 210.

"Če primerjamo te podatke s podatki prejšnjega torka, ko je bilo testov 5696, potrjenih pa 1302 primera, lahko ugotovimo, da se epidemija žal še vedno ne umirja," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 uvodoma izpostavil vladni govorec Jelko Kacin.

Od 55 bolnikov s covidom-19, ki so v ponedeljek umrli, jih je 44 umrlo v bolnišnicah, 11 pa v domovih za ostarele, je pojasnil.

Število smrti zaradi covida-19 je bilo v ponedeljek tako drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov.

Ponedeljkov delež pozitivnih testov je po podatkih vlade znašal 22 odstotkov, medtem ko je bil v nedeljo ta delež 22,7-odstoten.

V ponedeljek so iz bolnišnice v domačo oskrbo odpustili 81 bolnikov.

Kar se tiče stanja v domovih za starejše, je bilo v ponedeljek na novo ozdravljenih 227 stanovalcev in 108 zaposlenih, od tega 64 zdravstvenih delavcev. Po besedah vladnega govorca je doslej od konca julija ozdravelo in prebolelo koronavirus skupno 2587 stanovalcev in 1226 zaposlenih v domovih starejših občanov. V ponedeljek pa je bilo na novo okuženih 201 stanovalcev in 42 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev.

V petih posebnih socialno-varstvenih zavodih je trenutno 211 okuženih uporabnikov, torej 12 več kot dan pred tem, in 128 zaposlenih, med temni so štirje novi, je dejal Kacin.

Kot je poudaril, o večjem številu novih okužb od ponedeljka poročajo iz DEOS centra starejših Trnovo, kjer so zabeležili 19 okužb, iz Doma starejših občanov Krško, kjer so jih odkrili 16, ter Doma upokojencev center Tabor-Poljane (14). Enajst novih primerov okužbe so odkrili v Domu upokojencev Podbrdo, Domu starejših občanov Vič-Rudnik enota Bokalci in Domu starejših Rakičan. V Domu starejših občanov Metlika, Domu Jožeta Potrča Poljčane in Domu starejših občanov Izlake pa so odkrili po 10 okužb.

V ponedeljek je bil zabeležen res velik porast okuženih na mnogih lokacijah, kjer skrbijo za starostnike, je opozoril Kacin in ob tem ponovno pozval državljane k upoštevanju ukrepov.

Če se bomo vsi držali ukrepov, se bodo epidemiološke razmere izboljšale, vdorov v bolnišnice in domove starejših občanov bo manj, posledično se bo zmanjšal pritisk na bolnišnice in lahko bomo pričeli počasi in nadzorovano sproščati veljavne ukrepe.

Hrvaška po novem zahteva negativen test za vstop v državo. Na vprašanja, kako je s potovanjem v tujino, tudi na Hrvaško, za Slovence pa bodo po besedah Kacina odgovarjali na sredini novinarski konferenci.

Kar zadeva veljavnost vozniških dovoljenj in oteženega dostopa do upravnih enot, pa tako kot v prvem valu, avtomatično veljajo podaljšanja dovoljenj. Kot je ob tem pojasnil vladni govorec se lahko tako vozniki s pretečenimi dokumenti mirno vozijo naprej, brez bojazni, da bi zašli v težave. Vlada s tem želi čim bolj olajšati pogoje za potovanje tistim, ki morajo nujno na pot.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.140 aktivnih primerov okužbe, v zadnjih 14 dneh pa se je okužilo 961 ljudi na 100.000 prebivalcev. Doslej je bilo okuženih že 77.106 oseb, skupno pa je umrlo 1490 bolnikov s covidom-19, še kažejo podatki sledilnika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija