TAKŠNA PRAVILA BODO ODSLEJ VELJALA V KINIH: V Izoli prva predstava v četrtek, kdaj bo vrata odprl koprski Cineplexx?

Koper

Z 18. majem je v veljavo stopil vladni odlok, ki dopušča zbiranja do 50 ljudi na javnih krajih in mestih, če je mogoče zagotoviti minimalen stik med ljudmi. To pomeni, da še vedno ne boste mogli uživati na koncertu ali zaplesati v diskoteki, lahko pa si po novem ogledate predstavo v gledališču ali film v kinodvorani. Na Obali sta trenutno sicer še vedno zaprta oba kina, Cineplexx v Kopru in Art kino Odeon v Izoli, a bo slednji prve obiskovalce sprejel v četrtek.

V Planetu Koper nam odgovora, kdaj bo Cineplexx ponovno pričel s projekcijami najnovejših filmov, še niso mogli podati, saj, kot pravijo, tudi sami nimajo tega podatka. Bo pa prve obiskovalce v četrtek, 28. maja, sprejel Art kino Odeon, in sicer v letnem kinu v parku Arrigoni. Na "prvi večer kulturnega izolskega poletja" bodo predvajali legendarni film Charlieja Chaplina z naslovom Veliki diktator, ki letos obeležuje 80 let, so zapisali na svoji Facebook strani. Pred pričetkom filma bo prisotne z glasbo počastil še trio Mef in NOB.

Kot opozarjajo v Art kinu Odeon, so rezervacije zaradi omejenega števila obiskovalcev, obvezne. Tudi sicer bo dogodek potekal pod restrikcijami, podanimi s strani vlade, in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kakšna pravila bodo po novem veljala v kinih?

Poleg ustaljene dobre higienske prakse je potrebno vzdrževati varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra, tako ob prihodu v kinodvorano oziroma na prizorišče letnega kina kot med predstavo. "Sedežni red in oznake sedežev naj zagotavljajo medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, izjema so člani istega gospodinjstva," piše med priporočili NIJZ.

"Roke vedno smatramo kot kontaminirane, izjema je le neposredno po njihovem umivanju ali razkuževanju," opozarjajo na NIJZ, zato naj se obiskovalci dotikajo čim manj različnih predmetov in površin. Priporočeno je tudi brezstično poslovanje (rezervacije, nakup kart preko spleta, registracija ob vstopu v dvorano).

Tako zaposleni kot obiskovalci naj si pogosto umivajo ali razkužujejo roke, poleg tega naj se ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden so roke umite ali razkužene. Upoštevajo naj higieno kihanja in kašljanja. Sicer pa morajo biti brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, mišicah, povišana temperatura …).

V zaprtih prostorih, torej kinodvoranah, morajo obiskovalci nositi maske, ki jih je treba zamenjati na dve do tri ure oziroma prej, če se maska zmoči. V primeru dolgega filma, bi moral torej gledalec s seboj imeti rezervne maske. Pred pričetkom in po koncu predstave bodo morali zaposleni dvorano temeljito prezračiti

Zaposleni bodo tudi sicer morali pogosto čistiti ali razkuževati površine, ki se jih ljudje pogosto dotikajo: npr. kljuke vrat, pulte, blagajne, tipke terminala POS, tipkovnice, miške, ročaje pip … Po koncu vsake predstave pa bo treba razkužiti vse površine, s katerimi so bili obiskovalci v stiku, od sedežev in naslonjal za roke do vrat in kljuk.

NIJZ kinematografom svetuje, naj urnik predvajanja filmov, če je dvoran več, časovno ali prostorsko prilagodijo tako, da gledalci ne prihajajo in odhajajo hkrati. Za izhod gledalcev, v izogib gneči, priporočajo tudi uporabo izhodov v sili.

In še priporočilo NIJZ, ki bo marsikoga razžalostilo ali morda celo odvrnilo od obiska kinodvorane: "Obiskovalci naj med predstavo ne uživajo hrane in pijače, da se prepreči nameščanje in nepotrebno rokovanje z masko."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija