TAKŠNA NAJ BI BILA VLOGA MADŽARSKE PRI DRUGEM TIRU: Opozicija na nogah, kaj poreče komisija za nadzor javnih financ?

Koper

Finančna konstrukcija projekta drugi tir Divača-Koper bo danes ponovno na mizah članov komisije DZ za nadzor javnih financ. Vlada je namreč v DZ poslala pobudo o sklenitvi sporazuma z Madžarsko o sodelovanju pri projektu, čemur ostro nasprotujejo pobudnice današnje seje SAB, LMŠ, SD in Levica.

Vlada je na odbor DZ za zunanjo politiko naslovila pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Odbor bo o izhodiščih za pogajanja z Madžarsko razpravljal prihodnji dan, še danes pa bo drugi tir tema seje komisije za nadzor javnih financ.

Pobudnice, stranke SAB, LMŠ, SD in Levica, namreč vstopu Madžarov močno nasprotujejo. Kot poudarjajo, "želijo ustaviti norosti, ki se jih gre vlada v povezavi z drugim tirom".

Komisiji danes v sprejem predlagajo štiri sklepe. Med drugim bi pozvali vlado, da predlog umakne iz postopka. Posredno DZ predlagajo, da predlagano gradivo zavrne. Skladno s tretjim sklepom bi komisija ugotovila, da je finančna konstrukcija zaprta in so sredstva za projekt zagotovljena tudi brez Madžarske. S četrtim predlaganim sklepom pa bi komisija od vlade zahtevala, da deluje v interesu lastne države in ne v interesu Madžarske.

Vsebina izhodišč, ki jih je za pogajanje z Madžari sprejela vlada, je označena z oznako tajno in ni javno objavljena. Po izhodiščih bi Madžarska v projekt vstopila z 200 milijoni evrov kot družbenica družbe 2TDK. Madžarski kapitalski vložek ne bi smel preseči slovenskega. Kapital 2TDK bi, kot izhaja iz predloga, znašal 522 milijonov evrov kapitala; Slovenija bi prispevala 322 milijonov evrov, Madžarska pa 200 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  03 .12. 2020 ob  20: 01
Vloga Madzarske? Pralni stroj.