TAKO V PRAKSI PRI OBALNIH GOSTINCIH DELUJE POGOJ PCT: "Zakaj se lahko ljudje sprehajajo po promenadi, na odprto teraso lokala pa ne smejo?"

Koper

Z odlokom, ki ga je vlada sprejela v soboto, se je pogoj PCT razširil na številne dejavnosti, med drugim tudi na dejavnosti ponujanja blaga in storitev ter dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga. "Ne bom dajal izjav, ker mi gre na bruhanje," je izjava enega izmed obalnih gostincev na naše vprašanje, kako preverjanje pogoja PCT deluje v praksi. Njihovi odzivi so različni, vsem pa je skupno, da niso prejeli nikakršnih navodil.

Kot pojasnjuje Danijel Sertič, lastnik Kavarne Da Ponte, niso bili gostinci s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) deležni nikakršnih navodil, zato je prisotnih še kar nekaj neznank: "Po tistem, kar sem prebral, predvidevam, da moramo gostinci preverjati pogoj PCT, uradnega dokumenta pa nismo prejeli."

Izpostavlja, da informacija tokrat ni bila dostavljena na jasen način kot prej, prek novinarske konference. "Postavili smo opozorilo, da na naši terasi velja pogoj PCT, stranke na to tudi opozorimo, večinoma pa same pokažejo potrdilo," pojasnjuje Sertič in dodaja, da gostinci "niso policaji" in zato tega ne morejo preverjati.

"Zgodilo se je že, da se je nekdo iz protesta odmaknil, se ni želel usesti, ali pa so samo vzeli kavo in šli naprej. Dve ali tri osebe so se obrnile, ker niso izpolnjevale pogoja, da ne bi povzročali škode in težav sebi ali nam," še opisuje in dodaja, da jih inšpekcija konkretno zaradi preverjanja izvajanja pogoja PCT še ni obiskala, so pa pred tem preverjali razdalje med mizami in razkuževanje.

Podobno odgovarja tudi Roberto Cavallaro iz Pizze 33. Navodila so si morali poiskati in jih pregledati sami, v praksi pa imajo na vhodu v lokal enega zaposlenega, ki pri strankah preverja izpolnjevanje pogoja PCT. "Morali smo zapreti dva vhoda; to vse je dodaten strošek za nas in dodatna organizacija, seveda pa na ta račun tudi izgubljamo stranke," pojasnjuje.

Cavallaro: Zakaj se lahko ljudje prehajajo po promenadi, na odprto teraso lokala pa ne smejo?

Težav s strankami zaradi tega še niso imeli, saj razumejo, da ne gre za odločitev gostincev. Priznava pa, da "grdo zgleda tudi za nas, da nekomu rečemo, 'ti lahko greš naprej, ti pa ne'. Zaradi tega pride tudi do izpada prometa, opazi se, da je manj ljudi."

Dodaja, da se mu tak ukrep zdi precej nesmiseln, ker so terase odprt prostor: "Zakaj se lahko ljudje brez problema sprehajajo na pločniku ali na promenadi, na teraso lokala pa se ne smejo usesti?".

Da ni konkretnih navodil in da so gostinci odvisni od informacij, ki jih prejmejo s strani medijev, pojasnjuje tudi Sašo Ambrož, vodja restavracije Kamin in Belvedere Beach bara. Kot izpostavlja, je še nekaj nejasnosti, zato se težko orientirajo, so pa tudi v pričakovanju dodatnih navodil.

"Pri nas je tako, da veliko delamo prek rezervacij in na ta način stranke že same pokažejo, da izpolnjujejo pogoj PCT. Sicer pa imamo sprejem gostov in preverjanje tega pogoja opravlja ta oseba," opisuje Ambrož.

Da je prometa manj prav zaradi teh novih pravil, si Ambrož ne upa trditi: "Težko se je opredeliti, če je to krivo za to, tudi sezona se umirja, vmes nam je malo nagajalo vreme." Prav tako ne opažajo bistveno večjega pritoževanja strank, saj da "smo se že v veliki meri navadili živeti s tem, tako kot pri vsaki stvari pa se bodo nekateri tudi glede tega pritoževali in grajali, drugi pa bodo s tem pozitivni". Inšpekcija se tudi pri njih z namenom izpolnjevanja pogoja PCT še ni oglasila.

Hangar bar beleži upad gostov zaradi pogoja PCT

Upad gostov zaradi pogoja PCT pa opažajo v izolskem Hangar baru: "Ljudje imajo odpor do tega, tako kot imamo tudi mi odpor te stvari preverjati, pač jih moramo. Po drugi strani pa je naš cilj, da so stranke zdrave in da se okužba pri nas oziroma nasploh v gostinstvu ne širi," so pojasnili.

"Bi pa bilo pošteno, da se testiramo vsi, glede na to da tudi cepljeni prenašajo virus. To nas malo skrbi, oni imajo neomejen dostop do vsega, testirati se jim ni treba, prenašalci pa smo lahko vsi," dodajajo. Vsa navodila imajo napisana pri vhodu v lokal, pritožb s strani strank pa ne opažajo, saj da "tisti, ki jih ta navodila motijo, niti ne pridejo k nam na teraso". Obiska inšpekcije še ni bilo, pojasnjujejo pa, da jih pričakujejo in da delajo vse "v skladu s pravili, zakoni oziroma odloki".

Kot nam je pojasnil Jan Stojanovič iz izolskega lokala Plac pod Belvederjem, posebnih navodil niso prejeli, zato pogoje spremljajo sami.

"Je pa problem, ker je že opaziti, da je manj gostov, ne gredo več jesti ven. Seveda so pritožbe, ampak teh navodil nismo dali mi, jih pa spoštujemo, ker nas bo sicer doletela kazen," pojasnjuje in dodaja, da so na vrata izobesili obvestilo, izpolnjevanje pogoja PCT pa preverja tudi natakar.

Inšpekcija jih je obiskala pred približno dvema tednoma, a so preverjali razkužila in razdaljo med mizami.

Na drugi strani pa je Munib Asso Haskić iz koprskega lokala Snack bar bolj zadržan z besedami: "Komentarja se bom zadržal, lahko pa povem, da se že pripravljamo za dostavo na dom."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .09. 2021 ob  23: 05
Preklet fašizem! Nic drugega.
Opazovalec |  08 .09. 2021 ob  20: 11
-14
Razumem da niso policaji za kontrolo PCT-ja, vem pa da tudi niso bankirji pa so nekateri 6 mesecev pobirali pomoč od države skupaj ss 100% subvencioniranim regresom.
Ištrijan |  08 .09. 2021 ob  14: 11
61
Če se vi obrtniki, gostinci in podjetniki ne mislite skupno upret tem absurdnim razmeram oz. ukrepom, se vam dolgoročno slaba piše.Strranke brez lokalov bojo že nekako preživele, za obratno pa nisem več toliko prepričan.