TAKO SO ŽENSKAM OB PRAZNIKU VOŠČILI POLITIKI: "Lahko smo zgled ostalim državam," pravi Tonin

Slovenija

Ob 8. marcu in 110-letnici praznovanja mednarodnega dneva žensk so na družbenih omrežjih in straneh ministrstev ženskam čestitali tudi premier Janez Janša in ministri. Zahvalili so se za njihovo delo ter izpostavili, da so na marsikaterem področju še potrebne spremembe, saj so na nekaterih ženske še vedno v neenakem položaju.

"Deloma različne naravne vloge obeh spolov v Sloveniji v veliki meri niso ovira za enakovrednost in enakopravnost v družbi," je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. Objavil je grafiko, ki prikazuje, da je imela Slovenija leta 2019 peto najnižje plačno nesorazmerje med spoloma v EU. Zapisal je, da smo visoko nad povprečjem EU, da pa so ponekod izboljšave še vedno možne in potrebne. Čestitke so ob današnjem prazniku ženskam izrazili tudi s profila slovenske vlade.

Ob prazniku je ženskam na spletni strani ministrstva čestital tudi notranji minister Aleš Hojs. Kot je zapisal, kljub nespornemu napredku na tem področju še vedno obstajajo takšna, kjer ženske in moški niso v enakem položaju. "Tako nas kar nekaj dela še čaka na področju preprečevanja nasilja nad ženskami, uravnoteženi zastopanosti žensk na položajih odločanja, enakovrednem partnerstvu in uravnoteženi vlogi žensk in moških v družinskem življenju, ki pomeni temelj uresničevanja enakih možnosti."

Današnji dan Hojs vidi kot priložnost, da se vsi skupaj zavežejo, da bodo vložili maksimalne napore in naredili korake v pravo smer na teh področjih. Za strokovnost, odgovornost in zavzetost se je zahvalil sodelavkam na ministrstvu.

Na notranjem ministrstvu, v inšpektoratu za notranje zadeve in v policiji je sicer zaposlenih 6607 žensk. "Naj bo današnji dan priložnost za praznovanje, za razmislek o pravicah in za poziv k odpravi neenakosti," je ministrstvo navedlo na Twitterju.

Minister za obrambo Matej Tonin je ob 110-letnici praznovanja mednarodnega dneva žensk zapisal, da moramo enakopravnost predvsem udejanjiti v načinu mišljenja in dela. "Cilj današnjega dneva je zagotoviti enake možnosti in priložnosti za delo in življenje obeh spolov," je zapisal v voščilu, kjer je ženskam zaželel, naj bo njihov vsak dan, ne le današnji.

[Ob 8. marcu – mednarodnem dnevu žensk] ???? Vsem ženskam iskreno čestitam ob prazniku, mednarodnem dnevu žensk. Letos...

Objavil/a Matej Tonin dne Ponedeljek, 08. marec 2021

Kot je zapisal, je vesel in ponosen, da so ženske močan del kolektivov v Slovenski vojski, upravi za zaščito in reševanje, v upravnem delu ministrstva in obeh inšpektoratih. Zahtevne naloge opravljajo tako doma kot v tujini.

"Lahko smo zgled tudi ostalim državam, saj Slovenska vojska po številu pripadnic sodi v sam vrh med državami članicami zveze NATO," je zapisal, se vsem ženskam zahvalil za njihovo delo in jim čestital ob prazniku. Na ministrstvu za obrambo so ob tem pripravili tudi novinarsko konferenco o zastopanosti žensk na področjih obrambe ter zaščite in reševanja.

Zunanje ministrstvo je v voščilu na Twitterju zapisalo, da ob mednarodnem dnevu žensk praznujemo izjemna prizadevanja žensk in deklet po vsem svetu za oblikovanje enakovrednejše prihodnosti. "Ženske sveta želijo in si zaslužijo prihodnost z enakimi pravicami in možnostmi za vse, brez stigme, stereotipov in nasilja," so zapisali.

Na tem družabnem omrežju so ženskam čestitali tudi na ministrstvu za kulturo. Ob tem so spomnili na lansko 100-letnico rojstva etnologinje in antropologinje Branislave Sušnik, ki je z delom med staroselskimi ljudstvi v Paragvaju pustila močno sled v etnologiji, raziskovanju staroselskih kultur, jezikov in znanosti.

Na ministrstvu za zdravje pa so na Twitterju v voščilu ob 8. marcu izpostavili, da je enakopravnost med spoloma ključnega pomena, da kot družba delujemo bolje, predvsem pa strpno in solidarno. "Veliko smo že dosegli, nikakor pa nas to ne sme uspavati. Vsem ženskam želimo ob 8. marcu veliko poguma in srčnosti," so navedli.

"Pri oblikovanju in razvoju naše družbe imajo pomembno vlogo vse žene, matere in dekleta. Bodite spoštovane in enakopravne vsak dan. Iskrene čestitke ob današnjem dnevu," so na Twitterju zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Minister Boštjan Koritnik pa je zapisal, da je simbolika pomembna in da je prav, da 8. marec ne ostane neopažen. A po njegovem mnenju je toliko bolj pomembno, da to zavedanje ponotranjimo in skladno z njim delujemo vsak dan.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec pa je svoje voščilo pospremila s fotografijo knjige V času epidemije avtorja Paola Giordana ter izpostavila eno njenih sporočil, naj "v teh časih še posebej štejejo spoštljiv razum in srčnost".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  08 .03. 2021 ob  18: 00
Spoštovanje in zahvalo si zaslužijo za vlogo, ki jo opravljajo v tej družbi.
Opravljajo dvojno delo v službi in doma.


Čestitke za praznik