TAKO SO SE NEKATERI HOTELI IZOGNITI PCT PREVERJANJU: Na ministrstvu opozarjajo, da to ne bo šlo skozi

Slovenija

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da vložitev izjave o prepovedi vpogleda v povzetek podatkov o pacientu nima nikakršnega vpliva na izpolnjevanje in preverjanje predpisanega pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Opozorili so, da so na spletu zasledili napačne informacije o tem. Na to je že opozoril tudi informacijski pooblaščenec.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za zdravje, so na spletu zasledili napačne informacije, da naj bi se posameznik z izjavo o prepovedi vpogleda v povzetek podatkov o pacientu izognil preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, kot ga predvidevajo veljavni odloki. Opozarjajo, da vložitev takšne izjave nima vpliva na izpolnjevanje in preverjanje pogoja PCT.

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje v zadnjih dneh prejemata večje število obrazcev za prepoved, zato o tem danes dodatno seznanjajo javnost.

Pred nekaj dnevi je na tovrstne napačne informacije na spletu opozoril informacijski pooblaščenec. Kot je navedel, lahko pacient z izjavo o prepovedi vpogleda v povzetek podatkov o pacientu doseže, (le) da izvajalcem zdravstvene dejavnosti, ki jih pacient določi, tehnično ne bo omogočen dostop do podatkov, ki se vodijo v centralni zbirki "povzetek podatkov o pacientih". Podlaga za vodenje Centralnega registra podatkov o pacientih, katerega del je "povzetek podatkov o pacientih", je sicer v zakonu o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija