TAKO POTEKAJO DOMNEVNO SPORNI POSLI V VALDOLTRI: Pojasnila komercialista medicinskih materialov

Ankaran

Na včerajšnji seji preiskovalne komisije na področju nabav v zdravstvu je pričal komercialist dobaviteljskega podjetja Darko Žafran. V zaslišanju je odgovarjal na vprašanja o poslovanju z Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, pojasnjeval je tudi svoje videnje razlik med vrednostmi pogodb za dobavo materiala za ortopedske operacije in dejansko realizacijo.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom se trenutno poglablja v podrobnosti poslov za nabavo medicinskega materiala v Valdoltri. Žafran je s to bolnišnico sodeloval sprva kot komercialist v podjetju Emporio Medical, ko je to podjetje zašlo v finančne težave, pa je leta 2012 ustanovil lastno podjetje, preko katerega še naprej trži in bolnišnicam prodaja materiale za operacije v ortopediji različnih dobaviteljev.

Žafran je bil letos v sodnem postopku zaradi domnevne korupcije v zdravstvu spoznan za krivega dajanja podkupnin zdravnikom, nekaj zdravnikov ortopedov iz različnih bolnišnic pa je sodišče spoznalo za krive prejemanja podkupnin. Sodba še ni pravnomočna.

Prav zaradi tega še odprtega sodnega postopka Žafran včeraj ni želel odgovarjati na vsa vprašanja predsednice preiskovalne komisije Karmen Furman (SDS). A po njenem poduku, da je to dolžan, v nasprotnem primeru ga lahko kaznujejo z denarno kaznijo, je na vprašanja o domnevnih donacijah Emporio Medicala zdravnikom iz Valdoltre dejal, da se tega ne spomni in da če že, bi bilo to v pristojnosti odgovornih oseb v tem podjetju.

Zanikal je, da bi sam kateremu od zdravnikov nakazoval kakršne koli zneske, zatrdil je tudi, da od podjetja ni nikoli prejel nobenega denarja za morebitne nagrade zdravnikom. Na navedbo Furmanove, da komisija razpolaga z dokumenti, ki pričajo, da je eden od zdravnikov v Valdoltri prejemal plačila tudi on njega, pa je dejal, da to prvič sliši in da bi želel take dokumente videti.

Kot je opisal, je bil kot komercialist zadolžen za predstavitev novih materialov zdravstvenemu osebju bolnišnic, ki sodeluje pri operacijah. Poleg tega zdravstveno osebje uči uporabe materialov in inštrumentarija ter jim svetuje pri operacijah, o razpisih in pogodbah pa da ni vedel nič, ker je bilo to v pristojnosti vodstva podjetja Emporio Medical.

Furmanova ga je povprašala tudi, kako si razlaga uspešnost podjetja Emporio Medical na razpisih prav v bolnici Valdoltra in ali je zdravnike morda na kak način motiviral, da so se odločali za njihove materiale. Pojasnil je, da je bilo to zaradi dolgoletnega sodelovanja podjetja z bolnišnico, saj da tak uspeh ne pride čez noč. Poleg tega se v Valdoltri opravi tudi največ ortopedskih operacij, kar je po mnenju Žafrana razlog, da so jim prodali največ.

Predsednico komisije je zanimalo tudi sodelovanje kirurga iz Valdoltre Roberta Janeza Cirmana, ki je bil v istem postopku kot Žafran prav tako nepravnomočno spoznan za krivega, z Emporio Medicalom ter njegovo domnevno preizkušanje novih materialov. Žafran je odgovoril, da o tem konkretno ne ve nič in da če že, je to delalo več zdravnikov.

Na vprašanja Furmanove je še pojasnil, da je zadnja leta praksa dobave materialov bolnišnicam taka, da dobavitelj zagotavlja dvotedensko zalogo bolnišnici, ki je njegova last in strošek do dneva, ko material porabi. Če ne bi delali tako, bi se po njegovih besedah čakalne dobe v bolnišnicah še podaljšale.

Furmanovo je tudi zanimalo njegovo pojasnilo, zakaj bolnišnica z dobaviteljem sklene okvirni sporazum o dobavi nekega materiala v določeni vrednosti, dejanske dobave pa so veliko višje. Izpostavila je konkretne primere iz Valdoltre. Žafran je dejal, da je vrednost letnega naročila odločitev bolnišnice, število dejansko opravljenih operacij pa je od leta do leta različno.

"Vsi vemo, da je to direktna kršitev zakonodaje. Če imaš pogodbo za 280.000 evrov, ne moreš dostaviti za 320.000 evrov," je Žafranu predočila Furmanova. A ji je Žafran kot primer navedel, da letos v Valdoltri "prinašajo not" lansko leto in opravljajo zelo veliko število ortopedskih operacij otrok. Sam pa da zgolj zato, ker so že presegli okvirni dogovor o letni dobavi bolnišnici, ne bi mogel zavrniti zahteve za dobavo materiala, saj gre v tem primeru za življenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .06. 2021 ob  06: 44
Vsi, ki so v Valdoltri osumljeni in obravnavani na sodiščih, lepo v miru opravljajo svoje delo še naprej, sodniki in tožilci, pa se navkljub gori dokazov, na vso moč trudijo, da bi primer zastaral. Točno se ve kdo in koliko je kradel in prejemal podkupnine, kaznovan, pa ne bo nihče. Dobrodošli v banani republiki.
solinar |  12 .06. 2021 ob  22: 24
monty - kakšen poduk iz slovenščine bi ti kolegica tudi lahko dala.
monty |  12 .06. 2021 ob  14: 43
Meni je kolegica iz znanega podjetja ki izdajajo medici ske pripomocke rekla da oni in še drugi v Kopru ali drugod niso v življenju videli naročilnico iz Valdoltre čeprav jih specialisti izdajajo. Notri pa je verjetno kakšno podjetje ki trže medicinske pripomočke kar ni prav ker bi moralo bit zunaj bolnišnice ne pa notri ed zdravniki torej že tu je prevara in nekonkirenčnost
Bella |  12 .06. 2021 ob  12: 01
Omerta', n'dranghetta, nedolzne ovcke proti tem tukaj. Farmacevti, zdravniki in dobavitelji dno dna druzbe. Za izdelovalci agrokemije, Frankesteinom, ki se igrajo z GMO semeni, za orozarji in energetiki, so prisli ti, dalec najhujsi od vseh. Preprodaja droge je vse bolj se kaze navaden hec.