TAKO POJASNJUJEJO NA OBČINI IZOLA: "O tej zadevi je bilo izrečenih veliko neresnic, izmišljenih dejstev" (FOTO)

Izola

Na današnji novinarski konferenci, ki so jo, da bi pojasnili okoliščine nedavnih hišnih preiskav na občini in pri županu Danilu Markočiču, sklicali na izolski občini, je občinski odvetnik Bogomir Horvat dejal, da sta bili podlaga za preiskave dve anonimni ovadbi. Kot je pojasnil, kriminalisti iščejo dokaze o tem, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje jemanja podkupnine. "O tej zadevi je bilo izrečenih veliko neresnic, izmišljenih dejstev in neresničnih dogodkov," je ob tem dejal odvetnik in izrazil upanje, da se bo ta postopek oziroma gonja končala s poročilom in ne s kazensko ovadbo. "Škoda, ki se dela občini in županu, je dosegla vrh s temi hišnimi preiskavami," je ocenil Horvat, ki je o poslu z zemljiščem v Livadah napisal dve pravni mnenji.

Martina Miklavčič Šumanski, predstavnica za stike z javnostmi na Občini Izola, izolski župan Danilo Markočič in občinski odvetnik Bogomir Horvat

Izolsko podjetje BM21 v lasti Rusa Borisa Leonida Kopileviča in domačina Marjana Miliča je leta 2019 od občine kupilo zazidljivo zemljišče v Livadah. Isto podjetje je bilo tudi blizu nakupa oljčnika v Strunjanu, ki ga je imel Markočič v zakupu od sklada kmetijskih zemljišč. Markočič bi v primeru sklenitve posla prejel skoraj 244.000 evrov nadomestila za svoj vložek. Župan je zato predmet očitkov, da naj bi v zameno za to prodal omenjeno občinsko zemljišče po nižji ceni. Zemljišče je bilo na javni dražbi prodano za 142 evrov za kvadratni meter.

Na občini so sicer že pred časom zatrdili, da to ni nizka cena. Marca pa je komisija za preprečevanje korupcije sporočila, da pri obravnavanih poslih ni zaznala kršitev zakona, je pa zaradi drugih tveganj občini ter ministrstvu za finance izdala priporočila.

Izolski župan Danilo Markočič je na tiskovni konferenci uvodoma dejal, da gre pri hišnih preiskavah, ki so se minuli teden zgodile na sedežu občine in tudi pri njemu doma, za zgodbo, ki se odvija že tretje leto. Ponovil je, da gre za preiskave, ki so posledica anonimnih ovadb, ki jih je po njegovih informacijah podal podjetnik Aco Kabanica.

Horvat je še zatrdil, da je občina pri izvedbi javne dražbe in sklenitvi posla ravnala zakonito in transparentno, župan pa da se osebno ni vpletal v sestavo pogodbe. Po njegovih besedah je bila obveščenost javnosti o dražbi več kot zadostna.

BONUS VIDEO: Dileme in zagate glede naročanja kave na Obali

Glede oljčnika v Strunjanu je Markočič danes pojasnil, da so oljke njegove, zemlja pa od sklada kmetijskih zemljišč. Kot je pojasnil, na podlagi pravilnika o zakupu kmetijskih zemljišč novega zakupnika izbere sklad izmed podanih ponudb. Zakupnik se odloči, da prekine zakupno pogodbo. Sklad na podlagi pravilnika zahteva od zakupnika, da predloži sodno cenitev vrednosti nepremičnin, ki so na tem zemljišču. Nato je to predmet razpisa, ki ga objavi sklad. Ta nato zbira ponudbe, nakar ponudnik in dosedajšnji zakupnik skleneta sporazum o plačilu odškodnine, ki je bila ocenjena. 

A sklad je v njihovem primeru ugotovil, da je storil napako pri zapisu katastrske številke, zato je razpis ponovil. Po drugem postopku sklad ni izbral nikogar, povabili pa so Markočiča, naj ponujeno vrednost zniža za trideset odstotkov, kot je to po pravilniku. Markočič se je v tem času v družinskem krogu dogovoril, da bodo oljke še naprej obdelovali, ker jih preveč ceni, da bi jih prodajal po amortizirani ceni. "Oljčnik nikoli ni bil prodan naprej, ga še vedno obdelujem," je poudaril župan.

Glede posla z nepremičninami v Livadah pa je direktorica občinske uprave Vesna Rebec zagotovila: "Pogodba je šla skozi vso proceduro in bila tudi kot taka podpisana."

Prodajo občinskega zemljišča je leta 2019 z le dvema glasovoma proti podprl občinski svet. Za prodajo so glasovali tudi tisti občinski svetniki, ki so nato županu očitali negospodarno ravnanje, pogodbo pa je podpisalo sedem občinskih uradnikov, je še opozoril Markočič.

To, da se podpisana pogodba razlikuje od sprejete na občinskem svetu, po mnenju odgovornih ni bistveno. Že v razpisu je bila namreč objavljena spremenjena pogodba. V primerjavi s prvim osnutkom pa je bil na predlog odbora za finance dodan le pogoj, da ima občina pravico do ponovnega odkupa, če kupec v treh letih ne pridobi gradbenega dovoljenja in ne začne obljubljene gradnje javnih površin in stanovanj.

"Ker gre za tako veliko površino, obstaja strah oziroma nevarnost, da bi kupec nepremičnino kupil iz špekulativnih namenov. Kupim-prodam," je o dodanem členku k pogodbi razložil podžupan Vlado Marić. Od tu pogoj, da mora kupec v treh letih pridobiti gradbeno dovoljenje in tudi pričeti z gradnjo, je dodal.

Občina še ni prejela obvestila o pridobitvi gradbenega dovoljenja. Kaže, da bo oktobra lahko zemljišče spet odkupila po isti ceni, kot ga je prodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  07 .07. 2022 ob  07: 35
JA PA JADE !? MA CHI VI - TI CREDE ? VSAJ IME FIRME ALI DRUGO FIRMO BI DODAL V CELI MUČKI !