TAKO NOVA VLADA ZAČENJA PRVI DELOVNI TEDEN: Najprej pregled, kako sta zaposlovali Šarčeva in Janševa vlada

Slovenija

Za 15. slovensko vlado pod vodstvom premierja Roberta Goloba se danes začenja prvi delovni teden. Ministrstva morajo do torka pregledati vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. 1. 2020 do 1. junija letos. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa za ta teden napoveduje predstavitev interventnega zakona na področju zdravstva.

Vlada je namreč na svoji prvi seji sprejela sklep, po katerem morajo ministrstva do torka pripraviti pregled vseh zaposlitev od 1. januarja 2020 do dneva zaprisege Golobove vlade. Obdobje sicer zajema tudi čas vlade pod vodstvom Marjana Šarca, saj bo po Golobovih besedah zajeto obdobje med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vodstvom Janeza Janše. "To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm," je prepričan.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa je v petek napovedal, da bodo do srede pripravili napovedani predlog interventnega zakona, preko koalicije pa nato sprožili ustrezne postopke v državnem zboru. Za ta teden je napovedal tudi sestanek z vsemi deležniki na primarni ravni zdravstva in zdravstvene nege. Predloge, ki so vezani na interventni zakon, bodo kasneje predstavili na novinarski konferenci.

Po poročanju medijev je ministrstvo za gospodarstvo že pripravilo analizo podražitev pri nas in ukrepov, ki jih za preprečevanje draginje sprejemajo v drugih državah, z njo pa bo seznanilo predsednika vlade. Ta teden bi bi bilo lahko tako že znano kaj več o tem, kako se bo vlada lotila te problematike.

Po pričakovanjih se bo vlada sestala tudi na redni seji.

BONUS VIDEO: Izolski šolarji do kolesarskih veščin z občinskimi kolesi

Golobova ministrska ekipa je v DZ zaprisegla minulo sredo, člani vlade pa so v preteklem tednu tudi že prevzeli posle od svojih predhodnikov.

Vlada se je že sestala na dveh sejah in odločala tudi na eni dopisni seji, na katerih je potegnila svoje prve kadrovske poteze, med drugim so imenovali državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade in na posameznih resorjih. Člani vlade so med drugim imenovali tudi novo vodstvo policije, direktorja Sove, Ukoma ter svoje predstavnike v svetu NIJZ in NLZOH, zamenjali so tudi nadzornike v Elesu, Borzenu, SODO in DRI.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija