TAKO MAJHNI SMO, PA NE MOREMO ZAMEJITI? V celotni Avstraliji se v bolnišnicah zdravi 26 ljudi, pri nas pa več kot 1200!

Svet

Avstralski premier Scott Morrison je pod vse večjim pritiskom, naj vlada pospeši postopek odobritve cepiv proti covidu-19 v državi, a kot je zatrdil danes, ne bo sprejemal "nepotrebnih tveganj", v kakršna da so bile primorane nekatere bolj prizadete države, denimo Velika Britanija.

Čeprav v številnih državah že nekaj časa poteka cepljenje proti covidu-19, naj avstralski pristojni regulator še vsaj mesec dni ne bi odločil o odobritvi kandidatnih cepiv. Odmerjanje prvih doz pa je predvideno do konca marca. Morrison, ki se je v začetku pandemije hvalil, da bo Avstralija "na začetku vrste" za katerokoli cepivo, se je zaradi tovrstnega - za mnoge počasnega - poteka znašel pod pritiskom. A kot je menil danes, so bile nekatere huje prizadete države, kot je Velika Britanija, s hitrim odobravanjem cepiv prisiljena v tveganja.

"Avstralija ni v izrednih razmerah, kot je Združeno kraljestvo. Zato nam ni treba ubirati bližnjic. Ni nam treba sprejemati nepotrebnih tveganj," je za lokalni radio 3AW dejal Morrison. Velika Britanija je po njegovih besedah v zelo zgodnji fazi cepljenja, pri čemer da imajo "kar nekaj težav", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Avstralski premier sicer že več tednov pravi, da bo cepljenje v Veliki Britaniji, ZDA in drugod Avstraliji ponudilo več podatkov o varnosti cepiv, kot bi jih lahko klinična testiranja.

Avstralija s približno 25 milijoni prebivalcev je sklenila dogovor o nakupu skoraj 54 milijonov doz cepiva podjetja AstraZenece in univerze Oxford. 3,8 milijonov doz naj bi prispelo zgodaj letos. Dogovor o dobavi 51 milijonov doz cepiva ima sklenjen tudi s podjetjem Novavax. Dobila naj bi še deset milijonov doz cepiva podjetij Pfizer in BioNTech.

Avstralija je v veliki meri ustavila širjenje novega koronavirusa v državi, se pa bojuje z manjšimi skupki okužb v največjih mestih v državi, Sydneyju in Melbournu. Zaradi covida-19 je trenutno po vsej državi v bolnišnicah 26 ljudi, medtem ko se je v Sloveniji v nedeljo zdravilo 1209 bolnikov. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .01. 2021 ob  16: 39
To je zaradi sebičnosti in hudobije v Slovencih.