TAKO BODO OPOZORILI NA VANDALIZEM V MESTNEM JEDRU KOPRA: "Ljudje se ne počutijo več niti varno niti prijetno"

Koper

Tesnoben je občutek ob večernem sprehodu skozi neosvetljene dele koprskega mestnega jedra, kjer se najverjetneje posledično razvija vse več vandalizma, pravijo v Avtomatik Delovišču. Na južnem in zahodnem delu je zgodovinski del mesta preveč osvetljen, zaradi osvetlitve pristanišča in območja nakupovalnih središč. V kontrastu z njima je notranjost mestnega jedra tako ponekod slabo ali popolnoma neosvetljena. Da bi opozorili na problematiko, pripravljajo prihodnji teden poseben sprehod 'Ne prižigaj luči v temi'.

Nekateri se boste spomnili romantične slovenske popevke Jožeta Privška, za katero je napisal besedilo Gregor Strniša, odpela pa jo je Elda Viler, z naslovom 'Ne prižigaj luči v temi'. "Na naslov se navezujemo z rahlo ironičnim in tesnobnim občutjem, ki nas preveva po temačnih ulicah mestnega jedra, ko nam ulične svetilke zvečer in ponoči z novo, a medlo in skromno osvetlitvijo v ozkem snopu kažejo pot. Obenem pa s tem poimenovanjem iščemo nostalgičen pridih starih časov, ki so ga prinašali romantični večerni sprehodi po mestu," pravi Tina Cotič iz Avtomatik Delovišča.

Zaradi prevelike osvetlitve na južnem in zahodnem delu mesta, ki ju povzročata Luka Koper in območje nakupovalnih središč, so ulice, prehodi in območja v notranjosti historičnega mestnega jedra slabo ali popolnoma neosvetljeni.

"Zaradi tega so večerni sprehodi znotraj opustelega mesta neprijetni, saj se v njem razvija vse več vandalizma, nad čemer se pritožuje vedno več lokalnih prebivalcev," opozarjajo v Avtomaik Delovišču. Zato bodo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Center in Mestno občino Koper organizirali sprehod skozi najbolj problematične in neosvetljene točke mesta, jih zabeležili, posneli in označili na zemljevidu.

Tina Cotič

Na osnovi urbane akcije bodo nato pripravili analizo na zemljevidu, ki ga bodo predložili koprski občini kot podlago za izvedbo ukrepov. "Problem bomo osvetlili na sprehodu s svetilkami v torek, 28. januarja 2020. Dobimo se ob 18. uri pred Avtomatik Deloviščem (Nazorjev trg 5, Koper). Sprehod bo trajal dobro uro, zaključili ga bomo na Titovem trgu," na dogodek vabi Cotičeva.

Pritožbe prebivalcev mestnega jedra, ki se vse bolj poredko odločajo za večerne sprehode, so vse bolj številne. Razlogov za to je več. "V starem mestnem jedru primanjkuje družbenih in kulturnih vsebin, številna območja so degradirana, osvetlitev je slaba ali je sploh ni. S tem se posledično povečuje vandalizem. Ljudje se ne počutijo več niti varno niti prijetno," razlaga problematiko Cotičeva.

"Kot primer velja izpostaviti večerni pogled na Titov trg, glavni trg mesta, ki je skrit v temi, neobljuden, deluje žalostno, zapostavljeno, hladno,….deluje tako, kot da ga želimo skriti. Glavni trg, z vsemi historičnimi palačami, bi moral biti naš ponos, srce Kopra!" je še dodala. 

Avtomatik Delovišče je sicer nov center za kreativnost, ki ima svoje prostore v Tomosovem bloku. Po prenovi je investitor pritličje oddal v začasno rabo. Deluje kot interaktivni prostor, kjer se srečujejo ustvarjalci različnih področij, za plemenitenje idej in nastajanje novih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  24 .01. 2020 ob  17: 44
Naj omenim da primorska je en izmed najbolj varnih krajev dalec na okoli in vecini se nebo nic tragicnega zgodilo ceprav mediji pikirajo na vsako malenkost,zato ker ljudje radi to beremo,naj poskusijo pisat clanke kako se menja motor od pralnega stroja in verjetno noben teh neumnosti ne bo bral in bomo lahko zaklenili pisarno in ugasnili luci.Adijo sponzorska sredstva...