TAJANI SE JE OPRAVIČIL: "Nisem fašist in nikoli nisem bil"

Svet

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je danes opravičil za svojo izjavo, da je tudi nekdanji italijanski fašistični voditelj Benito Mussolini naredil "nekaj dobrih stvari". K opravičilu so ga pred tem pozvali evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

"Kot prepričan antifašist se opravičujem vsem, ki sem jih morda s svojimi besedami prizadel. Moje izjave niso bile nikakor namenjene upravičevanju protidemokratičnega ali totalitarnega režima," je Tajani po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal v izjavi.

Poudaril je, da je zelo žalosten, da so nekateri kljub njegovi osebni in politični zgodovini mislili, da bi lahko bil prizanesljiv do fašizma. "Vedno sem poudarjal, da sta bila Mussolini in fašizem najtemnejši poglavji preteklega stoletja," je zapisal. Dodal je, da se je vedno boril proti vsem oblikam diktature ali totalitarizma.

Tajani je v sredo znova razburil javnost z izjavo, da je "Mussolini naredil tudi nekaj dobrih stvari, preden je napovedal vojno celemu svetu". "Nisem fašist in nikoli nisem bil. Vendar če smo iskreni - zgradil je ceste, mostove, zgradbe in športna poslopja," je za italijansko radijsko postajo Radio24 povedal predsednik parlamenta iz Evropske ljudske stranke (EPP).

V sredinem prvem odzivu na kritike, na katere so naletele te izjave, je sicer zapisal, da "naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu". "Vedno sem bil prepričan antifašist, ne bom dovolil, da kdorkoli namiguje drugače," je poudaril.

Danes pa so evropski poslanci levosredinskih in levih strank na plenarnem zasedanju od njega zahtevali opravičilo in umik teh izjav. "Od predsednika parlamenta zahtevam umik teh izjav, drugače pa naj odstopi," je povedal poslanec Zelenih Philippe Lamberts in s tem požel aplavz med kolegi iz sorodnih političnih skupin na levem polu političnega spektra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  15 .03. 2019 ob  11: 20
Komunisti, povsod so | 15 .03. 2019 ob 04: 20
Nevarno je tvoje fasisticno razmisljanje, bogi si v glavi ,res.
Komunisti, povsod so |  15 .03. 2019 ob  04: 20
-6
@Kokodek, kaj imajo za počet otroci ob progi? To je nevarno.
kokodek |  14 .03. 2019 ob  19: 48
če ni fašist, naj pride naslednji teden v Strunjan na komemoracijo, ker so leta 1921 fašisti iz vlaka streljali na otroke ob progi. ( in ne brišite)