TA TEDEN BO VREDNO GLEDATI V NEBO: Noči bodo razsvetljevale solze sv. Lovrenca

Slovenija

Meteorski dež, ki ga poznamo tudi pod imenom solze sv. Lovrenca ali znanstveno Perzeidi, bo v prihodnjih nočeh razsvetljeval avgustovsko nebo.

Tudi letos bomo meteorski dež lahko opazovali od torka, 11. avgusta, do četrtka 13. avgusta, ko običajno meteorji dosežejo višek aktivnosti. Letos so aktivni daljše obdobje, od 17. julija do 24. avgusta. Opazovanje v drugem delu noči bo sicer nekoliko motil prvi Lunin krajec.

Meteorski dež je pojav, pri katerem se vidi večje število meteorjev, ki navidezno izvirajo iz ene točke. Meteorji so posledica delcev, ki vstopijo v atmosfero Zemlje z izredno veliko hitrostjo, manjši delci pa zaradi trenja pri gibanju skozi zrak izparijo. Večji delci pustijo svetlo sled, ki hitro izgine. Večina delcev tako razpade in nikoli ne dosežejo Zemlje. Ko delec pade na površino Zemlje, se imenuje meteorit.

Meteorski dež Perzeidov so drobni prašni delci, ki jih na svoji orbiti pušča za seboj komet 109/Swift-Tuttle, ki se vrne v bližino sonca vsakih 133 let. Nazadnje se je to zgodilo leta 1992.

Poiščite primerno temen prostor pod zvezdami, saj naj bi v idealnih pogojih bilo mogoče videti tudi okoli 110 meteorjev v eni uri. Najbolj primeren čas bo po 22. uri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija