TA STRAŠNI PETEK TRINAJSTI: Zakaj se ga ljudje bojijo in zakaj imajo Kitajci to število za srečno?

Slovenija

Marsikdo ne mara petka trinajstega, nekateri pa se ga tudi bojijo. Ste vedeli, da celo številne bolnišnice in nekateri hoteli nimajo sobe številka 13? Da nekatere stolpnice nimajo 13. nadstropja, letališki terminali pa ne izhoda s tem številom in da obstajajo tudi letala brez sedežev s številko 13?

Strah ima ime

Nenormalen strah pred številko 13 se imenuje triskaidekafobija. Prepričanje, da število 13 prinaša nekaj slabega, se je ohranilo že od antičnih časov. V srednjem veku so to število povezovali s čarovnicami, ker jih je bilo v skupini po 13, k temu pa je bil prištet še petek, ko naj bi se zbirale. Ta strah naj bi hromil tudi Napoleona, pa ameriška predsednika Herberta Hooverja in Franklina D. Roosevelta. Slednjega do te mere, da se je izogibal potovanjem na 13. dan v mesecu, na kosilu pa nikoli ni gostil 13 gostov, piše 24sata.hr.

Od kod izvirajo prepričanja, povezana s številom 13?

Stari Egipčani so to število povezovali s posmrtnim življenjem. Verjeli so, da je njihovo življenje sestavljeno iz 12 faz, naslednja pa je, ko umrejo. Število 13 je v njih vzbujalo strahospoštovanje, strah in skrivnost.

Vikingi so imeli število 13 za nesrečno zaradi večerje v Valhali, na kateri se je zbralo 12 od trinajstih bogov. 13. bog je bil Loki, bog zla, ki na to večerjo ni bil povabljen. To ga je tako razjezilo, da je na večerjo prišel nepovabljen in pahnil svet v temo.

Kako nezaželeno je bilo število 13, pričajo tudi zakoni iz stare babilonske zgodovine. V Hamurabijevem zakoniku so zakoni številčeni tako, da so številko 13. preprosto preskočili.

Ravno nasprotno pa o številu 13 menijo Kitajci. V kitajski kulturi so številke podobne pomenljivim znakom, ki naj bi pritegnili blaginjo in srečo v življenju. Število 13 je primer tega pojava, saj 13 v kitajščini zveni kot 'vse življenje' ali 'za vedno'.

 Še nekaj zanimivosti

Po nekaterih statistikah je na petek 13. prometnih nesreč manj, ker ljudje vozijo bolj previdno.

Eno prvih zgodb o petku 13. je leta 1907 napisal Thomas Lewson. Zgodba pripoveduje o posredniku z Wall Streeta, ki si je ravno tisti dan izbral, da uniči borzo.

Black Sabbath so izdali svoj prvenec v petek, 13. februarja 1970.

Po podatkih Nase bo v petek, 13. aprila 2029, veliki asteroid Apophis prišel dovolj blizu Zemlje, da bo viden brez teleskopov v Afriki, Evropi in Aziji, poroča lifars.com.

Nesrečna misija Apollo 13 se pogosto navaja kot 'dokaz' nesreče števila 13. Kapsulo so izstrelili ob 13.13 11. aprila 1970. Eksplozija, ki je uničila vesoljsko plovilo, se je zgodila 13. aprila.

V petek, 13. oktobra 1972, je letalo iz Urugvaja strmoglavilo v Andih. V njem je bilo 45 potnikov, 16 jih je preživelo.

V Firencah se hiša med 12. in 14. imenuje '12 in pol', ne hišna številka 13.

Daz Baxter iz New Yorka se je v petek, 13. avgusta 1976, odločil ostati v postelji, da se mu ne bi zgodilo kaj hudega. Zrušila se je stavba, v kateri je živel in Baxter je umrl.

13. januarja 2012 je ladja Costa Concordia za križarjenje nasedla blizu italijanskega otoka Giglio. V nesreči je umrlo 32 ljudi. Bil je petek.

13 pa je srečna številka za Taylor Swift, ki pravi, da so najboljše stvari, ki so se ji zgodile, povezane prav s številom 13: "Rojena sem 13. Na petek 13. sem dopolnila 13 let. Moj prvi album je postal zlat v 13 tednih. Moj prvi hit je imel 13-sekundni uvod".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija